Wil je het liefst voor altijd thuiswerken? Zo vraag je het aan je baas 

Plus een aantal zaken om te overwegen.

thuiswerken

Opeens thuis moeten werken viel rauw op het dak van menig kantoormedewerker. Maar elk nadeel bleek ook in dit geval z’n voordelen te hebben. Geen reistijd en werken in een serene omgeving zonder kantoorlawaai. Een paradijs voor velen. Zou jij na de pandemie daarom graag op afstand blijven werken, of je kantoor job zelfs vanuit het buitenland willen doen? Dit is hoe je het gesprek daarover aangaat met je baas.

Behoefte aan thuis blijven werken

Momenteel heeft 1 op de 4 mensen de wens om na de pandemie thuis te blijven werken, zo blijkt uit onderzoek. Uit een enquête van Prudential Survey blijkt zelfs dat mensen bereid zijn om een andere baan te zoeken als hun baas die wens niet inwilligt. Maar zo rigoureus hoef je natuurlijk niet te beginnen. Kantoormedewerkers hebben al bewezen dat ze tijdens de coronacrisis ook vanuit huis optimaal functioneerden. Dus wil je dat blijven doen, ook als de maatschappij weer helemaal opengaat? Pak dat verzoek dan op de volgende manier aan.

Neem het beleid van je werkgever onder de loep 

De grotere bedrijven hebben vaak wel een beleid waarin is opgenomen wat wel en niet kan. Tracy Cote, directeur van online marktplaats StockX, raadt aan om dat beleid eens door te spitten. Als hierin is opgenomen dat op afstand werken mogelijk is, zijn er vaak nog voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo kan daarin zijn opgenomen dat je niet buiten Nederland of buiten Europa mag werken. Goed op de hoogte zijn van deze voorwaarden is een must. Zo kan het dat een bedrijf je loon bijstelt als je in een land gaat wonen waar de loonkosten lager zijn. Vraag je af of je akkoord gaat met de voorwaarden die een bedrijf stelt als je op afstand wilt blijven werken.

Wees zeker van je zaak

Thuiswerken of op afstand mogen werken klinkt idyllisch, maar kan ook z’n nadelen hebben, zeker als jij de enige bent die van dit beleid gebruik maakt. Bijvoorbeeld wanneer je collega’s een meeting hebben en jij deze meeting als enige online bijwoont. “Heb je eraan gedacht of het wel realistisch voor je is?”, is een vraag die je volgens Cote aan jezelf moet stellen, zo vertelt ze aan Huffpost. “Maar ook, zal je bedrijf externe medewerkers wel erkennen en belonen en dezelfde aandacht aan hen besteden als de mensen op kantoor?”

Maak het voordelig voor je baas

Als je goed hebt nagedacht over bovenstaande, wordt het tijd om het gesprek met je leidinggevende of je baas aan te gaan. Zorg ervoor dat je de taal van je baas spreekt. Haal dus geen persoonlijke redenen aan, maar vertel je baas waarom het ook in zijn of haar voordeel werkt. Volgens leiderschapscoach Lara Hogan, is het belangrijk om te weten waar de prioriteiten van je werkgever liggen. “Het gaat waarschijnlijk niet om de dynamiek in het team”, stelt ze. “Het gaat waarschijnlijk om winsten en hoe projecten in goede banen geleid kunnen worden.” Zorg voor een goed antwoord op hoe jij je werk op afstand naar behoren zult blijven doen, want waarschijnlijk is dit het punt dat je verzoek kan maken of breken.

Frame het op de juiste manier

Áltijd op afstand willen werken is geen makkelijk behapbaar verzoek. Breng het daarom als een experiment. Stellen dat je nooit meer op kantoor wil werken, kan negatief in de oren van bazen klinken die het nu al lastig vinden dat hun werknemers niet op de zaak verschijnen. “Stel een proefperiode voor om te zien hoe het gaat als je op afstand werkt, ook als andere collega’s wel weer op kantoor werken. Dit geeft je manager het comfort dat de afspraak kan worden teruggedraaid als het niet lukt. De kans dat hij of zij met jouw verzoek instemt wordt dan groter", aldus Cote.

Wil je leidinggevende toch dat je terugkeert naar kantoor en is dit absoluut niet wat jij wilt? Toon dan aan dat op afstand werken goed ging. Laat cijfers zien waaruit blijkt dat je het goed deed. Wellicht heb je tijdens jouw periode remote veel meer deals gesloten. En dat is goed voor business!

Wees bereid om het meerdere keren te vragen

Veel mensen houden niet van verandering. De kans dat je baas dan ook nee zegt tegen je verzoek, of erover na wil denken, is aanwezig. “Dergelijke onderhandelingen kosten tijd. Je baas moet waarschijnlijk contact opnemen met andere belanghebbenden”, zo weet Nadia De Ala, oprichter van Real You Leadership. “Breng het onderwerp daarom eerder dan later ter sprake om te kijken wat mogelijk is.

Zorg dat je kunt presteren

In een hangmatje op Fiji werken klinkt ideaal, maar is het ook realistisch? Zorg ervoor dat je volledig op afstand kunt functioneren, zonder de relaties met collega’s in het geding te brengen (bijvoorbeeld als je geen goede WiFi hebt). Zorgen van collega’s over slechtere prestaties kun je wegnemen door geen vergadering te missen en op tijd op e-mail te reageren.

Carriere
  • HuffPost
  • iStock