Aha! Zo ga je om met een vervelende baas

Je baas kan veel invloed op je carrièrepad hebben.

Lees ook

Je baas kan veel invloed op je carrièrepad hebben. Zo beslissen zij aan welke projecten je werkt, in welk team je terechtkomt, hoe zichtbaar je bent in de organisatie en hoeveel je uit je baan kunt halen. Enne, deze factoren hebben, in the end, weer invloed op eventuele promoties en je volgende baan. Maar wat nou als je het continu oneens bent met je baas? Wanneer blijf je en wanneer kun je beter weggaan? We geven je drie tips.

1. Observeer

Observeer eens hoe je baas werkt. Hoe communiceert hij/zij? Wat werkt hem/haar op de zenuwen? Heeft hij/zij liever dat je vragen per e-mail stelt of dat je op zijn/haar deur klopt? Let er eens op, zonder je baas te veroordelen. Kijk daarna wat jouw voorkeuren zijn en hoe jij graag te werk gaat. Nadat je dit beide gedaan hebt, kun je er achterkomen hoe je je kunt aanpassen zodat je meer op één lijn zit.

“Het gaat erom dat je begrijpt wie je baas is (en niet wie je zou willen dat hij/zij zou zijn) en wie jij bent. Daarna is het belangrijk om uit te zoeken hoe je succesvol kunt zijn met die persoon als je leidinggevende”, legt Mary Abbajay, voorzitter van Careerstone Group, aan NBC News uit.


2. Pas je aan

Eerlijk toegegeven: het is niet makkelijk om je aan te passen aan een werkstijl die niet bij je past. Maar probeer toch een middenweg te vinden. “Je hele carrière zul je te maken krijgen met mensen die niet bij je passen. Maar hoe beter je je kunt aanpassen en dus kunt werken met verschillende mensen, hoe beter je in je werk wordt”, aldus Abbajay. Team spirit it is!

Ben je juist op zoek naar meer mentorschap dan dat je baas je biedt? Kijk dan eens naar andere senior mensen in je organisatie, die kunnen je wellicht ook een heleboel leren.

3. Erken de situatie

Wat nou als je je niet meer kunt aanpassen? Volgens Abbajay is het niet de moeite waard om je ellendig te voelen. “Kun je overstappen naar een ander team? Is er een andere baan voor je? Het kan geen kwaad om te erkennen dat je het hebt geprobeerd, maar dat het gewoon niet werkt.”

En als je ook nog eens te maken hebt met een toxic leidinggevende, dan kun je volgens de voorzitter maar beter de handdoek in de ring gooien. “Je zult niet op je best zijn of succes hebben als je je meer zorgen maakt over je baas dan over je baan.” Daarnaast kunnen disfunctionele bazen niet alleen je professionele succes dwarsbomen, ze kunnen ook je gezondheid en welzijn schaden. Weet dus wanneer het tijd is om te stoppen en op zoek te gaan naar een betere werkomgeving.

Bron: NBC News | Beeld: The Devil Wears Prada

Laatste nieuws

Zie ook