Dit is alles wat je wilt weten over champagne 

Proost op je favoriete mousserende wijn! 

Het nieuwe jaar luiden we steevast in met champagne, tijdens de luxueuze brunch klinken we met mimosa’s en ook tijdens bruiloften proosten we met het bubbeldrankje op het gelukkige paar. Maar wat weten we nu echtelijk echt over de mousserende drank? Time to get fizzical about champagne!

Definitie 

Er is geen beter synoniem voor celebration dan champagne. Een romantisch diner voor twee zou nu eenmaal niet hetzelfde zijn zonder a glass of bubbly. En hoewel champagne een verfijnde drank is – wellicht wel de geraffineerdste die er is – is champagne in de basis eigenlijk een mousserende witte wijn. Dit betekent overigens niet dat elke witte bubbel het etiket champagne opgeplakt mag krijgen.

Om de titel waardig te zijn, moet een fles voldoen aan de AOC-standaard. Oftewel: de Appellation d’Origine Controlée. Een van de belangrijkste voorwaarden is wellicht wel dat de wijn gemaakt moet zijn in de Champagne-regio in Frankrijk, een provincie die zich op zo’n 150 kilometer van Parijs bevindt.

Hoe lees je een label?

Een aantal zaken dat op het etiket van een fles champagne vermeld staan, spreken voor zich. Denk aan het alcoholpercentage, het merk, land van herkomst en een disclaimer dat het drinken van alcoholische dranken tijdens een zwangerschap schadelijk kan zijn voor de baby. Daarnaast vind je op een fles wijn ook een registratienummer van de wijnmaker en dat is waar het interessant wordt.

Het registratienummer bestaat uit twee letters gevolgd door zes cijfers. De eerste twee letters staan voor een bepaalde afkorting die weer wat zegt over de productie. Zo staat RM voor révoltant-maniplant (uiteraard en français), wat betekent dat de wijnproducent alles zelf doet: van druiventeelt tot het oogsten, tot het bottelen en het maken van de kurk.

Daarnaast heb je ook nog de volgende afkortingen:

  1. NM (Négociant-manipulant): Dit houdt in dat de wijnmaker de druiven inkoopt. Het gros van de wijnmakers valt in deze categorie.
  2. RC (Récoltant coopérateur): een wijnboer die zijn druiven naar een coöperatie brengt die er champagne van maakt. De wijnboer verkoopt de wijn vervolgens onder zijn eigen naam.
  3. CM (Coopérative de manipulation): een coöperatie van champagneproducenten die champagne maakt van de druivenproductie van alle leden.
  4. SR (Société de Recoltants): een groep wijnmakers (geen coöperatief), die samen wijn maakt. Vaak gaat het om mensen uit dezelfde familie.
  5. ND (Négociant distributeur): een distributeur koopt champagne bij een producent en brengt die uit onder zijn eigen naam.
  6. MA (Marque d’acheteur): een champagne uitgegeven door een derde partij, die niet betrokken is bij de productie van de wijn. Vaak gaat het in dit geval om een supermarktketen.

Van leek tot kenner

Nederland kent behoorlijk veel liefhebbers van champagne, met weinig verstand van zaken. Podcastmaker Liesbeth Rasker schaart haarzelf onder hen en dook samen met Bob Bron, de directeur van Moët en Hennessy Nederland, in de wondere wereld van champagne. Tijdens de vijfdelige podcastserie die daaruit voortvloeide leert de luisteraar meer over de prestigedrank. Wie ontdekte champagne eigenlijk? En waarom is nu net deze drank de Rolls-Royce onder de wijnen?

De podcastserie Waar komen bubbels vandaan? is vanaf 22 april wekelijks te beluisteren op Spotify. Cheers to that!

Press for Champagne – Waar komen bubbels vandaan? from Moët Hennessy Nederland on Vimeo.

Bron: Bubbelsclub, Town and Country Mag, Vinegar, Envie de Champagne | Video: Vimeo

Laatste nieuws