Ai: dit kan er gebeuren als je te veel overwerkt 

Overwerken kan serieuze gevolgen voor je gezondheid hebben.

Overwerken zal voor velen geen vreemd fenomeen zijn. Voor de een is het een sporadisch ding, voor de ander vaste prik. Zeker nu we thuiswerken zijn we geneigd om na werktijd nog een paar mails te beantwoorden en een nog openstaande opdracht af te ronden. Fanatiek? Dat is het zeker. Gezond? Allesbehalve.

Grote kans op beroerte en hartkwalen

Volgens de World Health Organization kunnen lange werkweken en overtime resulteren in een grotere kans op beroertes en hartkwalen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de organisatie uitvoer in samenwerking met International Labour Organization.

Wereldwijd maken zo'n 488 miljoen mensen lange werkweken. Dit houdt in dat deze groep mensen meer dan 55 uur per week werk verricht. Deze overwerkers bleken 35 procent meer kans te hebben om te overlijden aan een beroerte en hadden 17 procent meer kans op hartkwalen in vergelijking met mensen die ‘maar’ 35 tot 40 uur per week werken. Naar schatting overleden in 2016 wereldwijd 745.000 mensen aan de gevolgen van lange werkdagen. Ai…

Advies

Een slechte doorbloeding zorgt ervoor dat mensen onder andere meer kans lopen op hartziekten of beroertes. Het aantal dodelijke gevolgen van hartziekten door overwerken is met 42 procent gestegen ten opzichte van 2000. Behoorlijk zorgelijk, vindt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Geen enkele baan is het risico op een beroerte of hartaanval waard”, stelt hij in een persbericht. “Overheden, werknemers en werkgevers moeten samen werken om grenzen te stellen om de gezondheid van werknemers te waarborgen.”

“Meer dan 55 uur per week werken brengt de gezondheid serieus in gevaar”, stelt ook directeur Gezondheid bij de WHO, Dr. Maria Neira. “Het is hoog tijd dat wij ons allemaal realiseren, de overheid, werkgevers en werknemers, dat lange werkdagen kunnen leiden tot een voortijdige dood”

Bron: Huffpost, Metro nieuws | Beeld: iStock

Laatste nieuws