Effecten van de pandemie die jouw prestaties nu pas beïnvloeden 

Na meer dan een jaar thuiswerken beginnen we steeds meer mentale gevolgen van de pandemie te ervaren in ons werk.

Een baan hebben in een tijd van een wereldwijde gezondheidscrisis is zeker iets om dankbaar voor te zijn. Maar wat begint de aangepaste maatschappij ons op te breken. Dit zijn de langetermijneffecten die de pandemie op jouw carrière kan hebben.

Timing 

Honestly, toen de pandemie net uitbrak ging het best prima op werkgebied. Opeens thuiswerken was even wennen, maar daarin vonden we onze routine wel. Alleen beginnen velen van ons opeens meer last te krijgen van het effect van de pandemie. Iets wat volgens psycholoog en coach Cicely Horsham-Brathwaite eigenlijk niet heel gek is. “Stress is iets dat zich naar verloop van tijd toont, en wanneer stress niet wordt opgelost stapelt het op”, legt ze uit aan Huffpost. “We zien nu pas dat mensen echt het effect van het afgelopen jaar ervaren.” En dat effect kan zich op de volgende manieren uiten:

Je hebt geen motivatie meer om je werk te doen

Wanneer je op het punt bent aangekomen dat je de pandemie steeds minder goed trekt en je mentale gezondheid daaronder gebukt gaat, kan zich dat ook doorvertalen naar je werk. Je hebt hierdoor minder motivatie. Je bent sneller afgeleid en je voelt je minder verbonden met je werk.

Volgens Yesel Yoon, psycholoog gespecialiseerd in carrièreverandering, heeft het gebrek aan motivatie met verschillende zaken te maken. Zo kan het dat je de bonussen die je normaal wel zo krijgen nu niet krijgt, omdat het nu eenmaal een moeilijk jaar was. Ook kan het dat je al meer dan een jaar geen much needed vakantie hebt gehad en je socializen met collega’s mist. “We zijn sociale wezens, geen robots. We willen dat dingen evolueren en veranderen, we willen ons daarop aanpassen”, legt Yoon uit. “En dat missen, leidt ertoe dat we geen motivatie voelen.”

Je voelt afkeer naar anderen

Op dit moment kan het dat je afgunst begint te voelen naar mensen die anders in de pandemie staan dan jij. Mensen die doen alsof er niets aan de hand is, terwijl er wel degelijk veel veranderd is. Uit een onderzoek van Microsoft blijkt dat 61 procent van de werkgevers bijvoorbeeld vindt dat ze op dit moment echt goede zaken doen. Dit tegenover maar 38 procent van de werknemers. Dit verschil in mindset kan ervoor zorgen dat werknemers afgunst voelen naar hun bazen. Daarnaast geeft 20 procent ook nog eens aan dat ze regelmatig overwerken.

Je voelt je gestrest over terugkeren naar kantoor

Hoewel het advies nog altijd luidt om zoveel mogelijk thuis te werken, hopen werkgevers hun werknemers weer wat vaker op kantoor te zien. Dit is voor sommigen een vreugdevol event, maar niet iedereen is er blij mee. Berichten over een terugkeer naar kantoor kunnen dan voor stress zorgen, beaamt Yoon. “We weten niet hoe we met z’n allen om zullen gaan als we weer op kantoor zijn.”

Je overweegt een carrièreswitch

Had je in 2019 nog plannen om van baan te switchen? Dan kan het maar zo dat jij die plannen on hold zette. Nu de pandemie daarentegen weer wat meer onder controle lijkt, kan het idee naar een nieuwe baan weer lonken. Ook Yoon merkt dat professionals weer voorzichtig naar andere jobs kijken. “Ik denk dat de uitgestelde plannen weer opgepakt worden.”

De psycholoog merkt daarnaast dat we mixed signals krijgen. Zo is er steeds meer mogelijk. We kunnen weer langer op het terras zitten, de sportscholen zijn weer open, we kunnen naar de dierentuin en ook reizen is weer deels mogelijk. “Zaken zijn nog steeds moeilijk, maar we zien ook dat de economie op gang komt. Dit geeft het gevoel dat er weer nieuwe banen vrijkomen.”

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws