Op deze doordeweekse dag kun je het beste verlof opnemen

Voor als je een dagje wilt opladen.

Lees ook

Met hoeveel passie je je werk ook doet, het weekend is en blijft een moment waar we reikhalzend naar uitkijken. Een lang weekend klinkt dan ook als muziek in de oren. We zijn daarom nog weleens geneigd om op de vrijdag of maandag een vakantiedag op te nemen, but it turns out dat je beter op de woensdag vrij kunt vragen.

Lang weekend versus break in between

Het pinksterweekend staat weer voor de deur en dat betekent dat de meesten een lang weekend voor de boeg hebben. Heerlijk, zo'n vrije maandag. De werkweek is daarna met maar vier dagen gevoelsmatig een stuk korter en we gedijen toch beter als we weten dat het snel weekend is. Echter, experts stellen dat we veel meer baat hebben bij een vrije woensdag.

De dingen die je in het weekend doet of het ritme dat je dan aanhoudt, kunnen ervoor zorgen dat je maandag wat moeite hebt om op te starten. Een extra vrije dag aan het weekend plakken, maakt het lastiger om op dinsdag weer in je werkritme te komen. Een vrije dag in het midden van je werkweek inlassen heeft dat effect daarentegen niet of veel minder.

Interne klok

Ons lichaam is geprogrammeerd met een soort interne klok. Onze beleving van tijd wordt bepaald door iets wat ook wel ‘pacers’ worden genoemd, zo vertelt Dawna Ballard, geleerde in chronemics (de studie van tijd en communicatie.) aan Quartz. Sommige van die pacers zijn intern en kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een ochtend of avondmens bent. Andere pacers worden bepaald door externe factoren. Denk hierbij aan de structuur van je (werk)week of een deadline waar je omheen werkt.

We hebben allemaal een verschillende chronotype. Dit type bepaald of we juist beter presteren in de ochtend of in de avond. De meeste mensen zijn vaak geen complete nachtbrakers of ochtendmensen. We zitten er vaak een beetje tussenin. Door een ritme te behouden, kunnen we beter gedijen. Een langer weekend gooit echter vaak roet in het eten.

“Een verkeerde chronische afstemming tussen onze levensstijl en het innerlijke ritme van je lichaam worden geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende ziekten”, stellen onderzoekers Michael W. Young, Jeffrey C. Hall en Michael Robash in een onderzoek naar het circadiaans ritme. Het is daarom van belang dat je niet te veel afwijkt van je eigen ritme en probeert je interne klok niet in de war te brengen. Als je op een woensdag een vrije dag opneemt, verstoor je je ritme waarschijnlijk veel minder dan door een dag aan het weekend te plakken.

Op woensdagen thuiswerken

Ben je niet in staat om de woensdag vrij te nemen, in plaats van de vrijdag? Stel dan – wanneer corona voorbij is – bij je werkgever voor om van de woensdag een thuiswerkdag te maken. Als je op maandagen of vrijdagen vanuit huis werkt, kom je wat lastiger in het werkritme dan wanneer je op kantoor werkt. Woensdag daarentegen is de perfecte dag om vanuit huis te werken. Je hebt dan geen reistijd, geen afleiding van collega’s en je breekt je werkweek ermee. Scheelt ook weer iets!

Bron: Tips en Weetjes, Quartz | Beeld: Vlada Karpovich

Laatste nieuws

Zie ook