Zo maak je een fijn en comfortabel plekje van je balkon

De zomer staat voor de deur!

Lees ook

De zomer staat voor de deur! De temperaturen stijgen, waardoor we steeds vaker kunnen genieten van de buitenlucht. Als je een balkon hebt in plaats van een tuin, houdt dat zeker niet in dat je daar niet minstens zo’n fijne plek van kunt maken. Met onderstaande tips tover je je balkon om tot een waar buitenparadijs.

Ga voor speciale balkonmeubels

Het allerbelangrijkste is dat je op balkon een beetje lekker kunt zitten en een tafel(tje) is ook allesbehalve een overbodige luxe. Tegenwoordig kun je genoeg meubels scoren die speciaal ontworpen zijn voor (kleine) balkons. Zo is een tafel die je aan de reling van je balkon hangt ideaal, een zogenaamde balkonbar. Ook multifunctionele meubels zijn perfect voor een balkon. Het is natuurlijk wel zo prettig als je je balkon voor meerdere functies kunt gebruiken: zowel chillen als eten en werken. Daarnaast zijn opklapbare meubels een aanrader. Je gebruikt deze alleen als je ze nodig hebt en hebt er verder nauwelijks last van. Zeker voor hele kleine balkons is dit een uitstekende optie.

Als je bereid bent om wat dieper in de buidel te tasten, zijn maatwerkmeubels het overwegen waard. Denk aan een bankje die de ruimte van je balkon precies benut. Zit je juist erg krap bij kas? Dan kun je het in het DIY-hoek zoeken. Het internet barst van de inspiratie om zelf goedkoop meubels in elkaar te zetten. Een leuk idee is bijvoorbeeld om kratten te gebruiken voor het creëren van een kastje of een bank te maken van pallets. Zulke ideeën zien er vaak nog bijzonder sfeervol uit ook.

Zorg voor groen op je balkon

Op een balkon heb je – in tegenstelling tot veel tuinen – uiteraard geen gras. Je kunt echter alsnog de illusie wekken dat er gras ligt door gebruik van kunstgras op een balkon. Kunstgras is tegenwoordig nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden en is bovendien onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Er hangt dan wel een iets hoger prijskaartje aan, maar je hoeft er daarna nauwelijks meer iets aan te doen. Daarnaast blijft kunstgras het hele jaar door mooi.

Daarnaast creëer je een tuingevoel door lekker veel planten en bloemen in potten en bakken neer te zetten. Het beste is om voor kunststof potten en bakken te gaan. Die zijn namelijk niet te zwaar. Welke planten het meest geschikt zijn voor jouw balkon, hangt af van de ligging. Op een balkon op het noorden kan dat bijvoorbeeld anders zijn dan op een balkon op het oosten. Het is handig om dit van tevoren checken, zodat je voorkomt dat je planten al snel het loodje leggen.

Werk de hoogte in

Als je een klein balkon hebt, moet je soms een beetje creatief zijn met de inrichting. Omdat je niet al te veel ruimte op de vloer hebt, is het altijd goed om de hoogte in te werken. Denk bijvoorbeeld aan plantjes en lampjes die je op kunt hangen. Ook verticaal tuinieren is hip. Hierbij gebruik je de wanden van je balkon om plantjes aan te hangen. Een andere vorm van verticaal tuinieren is een speciaal stapelbaar systeem voor je planten. Dit is meteen erg geschikt om een moestuin te creëren. Het is zo zelfs op een kleine ruimte mogelijk om te moestuinieren. Niet alleen is het fantastisch om je eigen kruiden, groente en fruit te verbouwen, het staat ook altijd leuk.

Zet leuke accessoires neer

Leuke accessoires zijn de sleutel tot gezelligheid op je balkon. Hierbij mag je lekker losgaan. Zo zijn kaarsjes, lantaarns, theelichten, kussens en lampjes altijd echte sfeermakers. Lampjes zorgen er meteen voor dat je ’s avonds ook nog van je balkon geniet. Ook een speciaal vloerkleed voor buiten geeft meteen een gezellige sfeer.

Wees niet bang om een beetje kleur te gebruiken in je accessoires, dit roept een zomers gevoel op. Let er wel op dat de accessoires bedoeld zijn voor buiten en tegen slecht weer kunnen. Is dat niet het geval, dan moet je ze naar binnen halen op het moment dat je ze niet gebruikt.

Privacy met een schuifgordijn

Voor wie graag af en toe privacy op zijn balkon wenst te hebben, biedt een schuifgordijn voor balkons uitkomst. Dit geeft meteen de nodige bescherming tegen eventuele zon, wind en regen. Als je hem helemaal dichtdoet, is het bovendien mogelijk om buiten te zitten als het iets kouder is.

Beeld: Daria Shevtsova

Laatste nieuws

Zie ook