Vertrouw je je partner niet helemaal? Hierdoor kan het komen en zo kom je van die gedachtes af

Dat je in het verleden werd bedrogen, betekent niet dat ook jouw huidige partner een scheve schaats zal rijden.

vertrouw partner

25 procent van de Nederlanders is weleens vreemdgegaan, zo ontdekte psycholoog Henk Noort eens. Het is dus niet zo gek dat we in een relatie bang zijn dat onze partner buiten de pot pist – zelfs als hij of zij zo trouw als een hond zijn. Dus, hoe kunnen we voor eens en altijd die angst loslaten dat wij beduveld zullen worden?

Drie redenen

Als je weleens bang bent geweest dat je partner een scheve schaats rijdt, ben je niet de enige. Velen gingen je voor. Volgens relatiecoach Susan Golicic zijn er die redenen waarom mensen last hebben van deze vreemdgaan-paranoia. Om je daaroverheen te zetten is het belangrijk dat je begrijpt om welke reden die vrees bij jou aanwezig is. Dit zijn de redenen, maar ook wat je ertegen kunt doen:

1. Je bent in het verleden bedrogen

Bedrogen worden is niet iets waar je je zomaar overheen kunt zetten. Aan Bustle legt psycholoog Paul DePompo uit dat mensen die bedrogen zijn die angst en die gevoelens die daarbij komen op een nieuwe liefde kunnen projecteren. “Hun geest creëert dan een realiteit waarin hun partner ook vreemdgaat.” En dat terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Ook als jij in het verleden zelf bent vreemdgegaan – of momenteel een affaire hebt –, kan de angst opstaan dat je partner jou bedriegt. Volgens Golicic praat je zo je eigen gedrag als het ware goed. Als je jezelf ervan overtuigt dat je partner vreemdgaat, maakt dat jouw acties 'minder ernstig'. Tenminste, dat is wat mensen zichzelf wijs kunnen maken.

Hoewel het best pittig kan zijn om vorige relaties met je huidige lief te bespreken, is dit wél wat je volgens therapeut Emily Pfannenstiel moet doen als je trust issues hebt. “Koppels kunnen aan wantrouwen werken door vorige relaties en fouten te bespreken en door de veroorzaakte pijn te begrijpen.” Het kan in dit geval verstandig zijn om een professional in de arm nemen. “Een ondersteunende counselor kan helpen bij het faciliteren van gezonde communicaties en grenzen. Diegene kan helpen om inzicht te krijgen in waar het wantrouwen en gebrek aan vertrouwen vandaan komt.”

2. Je hebt vertrouwensproblemen

Vertrouwensproblemen in een relatie ontstaan niet alleen door een ex-geliefde die ontrouw pleegde. Het kan ontstaan door een hartsvriendin die niet eerlijk was, of bedrog van ouders. Zeker dat laatste kan zijn sporen achterlaten. Psychotherapeut Meredith Prescott weet dat kinderen zich als volwassenen vaak spiegelen aan dat wat hun ouders hen lieten zien - of dat nu bewust gebeurde of niet. Ging een van je ouders dus vreemd? Dan kan de kans groter zijn dat jij dat gedrag ook in je eigen relaties vertoont. Maar ook een ex die jouw vertrouwen schaadde, kan voor vertrouwensproblemen in je huidige relatie zorgen. “Die ervaringen vormen hoe jij de wereld en jouw relaties ziet”, aldus Prescott.

Een relatietherapeut zou in dat geval beneficial zijn, vindt Prescott. Jullie kunnen samen gaan of je kunt alleen naar een therapeut die jou helpt om jouw vertrouwensproblemen inzichtelijk te maken. Psycholoog Danielle Forshee voegt daaraantoe dat het ook belangrijk is om (te leren om) te ontspannen. Emotionele problemen leiden vaak tot stress en juist daarom is het belangrijk om te weten hoe jij tot rust kunt komen.

3. Je hebt het idee dat je de liefde niet waardig bent

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn en bepaalde gebeurtenissen kunnen een impact op jouw zelfbewustzijn hebben. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je de liefde van jouw vriend(in) niet waard bent. Golicic weet uit ervaring dat mensen dan naar redenen zoeken om zichzelf wijs te maken dat de relatie niet werkt. Een soort zelfsabotage. Ook Forshee heeft het zien gebeuren. Mensen houden niet van volledig van zichzelf, dus hoe zou een ander dan wel van ze kunnen houden?

Golicic weet dat in dit geval open communicatie erg belangrijk is. Vertel je partner dat je aan jezelf werkt en dat je je problemen wilt verwerken om een betere relatie te kunnen hebben. “Het kan ook helpen om je kwetsbaar op te stellen en onzekerheden in de relatie te uiten. Je partner kan wellicht helpen om meer zekerheid over dingen te krijgen.

Als je struggelt met je eigenwaarde en zelfvertrouwen is er ook een aantal zaken die je alleen kunt doen, los van de relatie. “Ga erop uit en wees productief”, raadt Forshee aan. “Doe iets waardoor je je goed voelt over je eigen kunnen. Door in de loop van de tijd kleine doelen voor jezelf te stellen en deze te bereiken, krijg je een meer bevredigend gevoel van eigenwaarde.”

Misschien ook voor jou:
Kun je een gezonde relatie hebben als je partner een narcist is? 
Lifestyle
  • Bustle
  • Emma Bauso