Zo vraag je je baas om een mental health day 

Maak van je mentale gezondheid een prioriteit, ook op het werk.

Lees ook

Vandaag de dag is het geen taboe meer om je mentale gezondheid te bespreken. Dat neemt alleen niet weg dat het wel eng kan zijn om dat te doen. Merk jij dat jij momenteel echt behoefte hebt aan mentale rust van het werk? Dit is hoe je dat het beste bij je baas kunt aankaarten.

Ontstressen

Je bent sowieso niet de eerste die een mental health day inlast van haar werk, maar wellicht ben je wel de eerste die daar eerlijk over is naar een werkgever toe. Want honestly, verzinnen dat je een griepje hebt is minder eng dan aangeven dat je behoefte hebt aan rust – zeker omdat het nog maar de vraag is of je baas dit serieus neemt.

Iedereen voelt zich weleens overwerkt. Alleen kan het soms zo erg worden, dat je echt even een adempauze nodig hebt en het weekend nog te ver in het verschiet ligt of te weinig rust biedt. Zeggen dat je niet kunt werken omdat je met een migraine kampt of buikgriep hebt, is dan makkelijk gedaan. Het geeft je de mogelijkheid om even 24 uur op te laden. Maar anno 2021, een tijdperk waarin iedereen ons op het hart drukt om mentale gezondheid te prioriteren, zou het toch ook wel anders kunnen?

Erom vragen

Omdat je mentale gezondheid niet iets is dat gefikst kan worden met fysieke middelen, kan het lastig zijn om bij je baas aan te kloppen voor een vrije dag ten behoeve van je mentale gezondheid. Zeker omdat sommigen moeite hebben met het erkennen van mentale gezondheidszaken, omdat hij of zij niet kan zien dat er iets mis is. Maar een mentale rustdag om bij te komen van stress en om even wat afstand te nemen van je werk, kan veel voordelen met zich meebrengen. Denk aan een betere focus, een betere productiviteit en een gelukkiger gevoel op de werkvloer.

“Met je werkgever praten over je mentale gezondheid kan enorm eng zijn”, weet psycholoog Nancy Sakarno. Ze vertelt aan Body and Soul dat veel mensen niet weten hoe ze hierover moeten beginnen. “Het belangrijkste om te weten is dat je geen details hoeft te geven om akkoord te krijgen op je verzoek. Laat je baas simpelweg weten dat je een dag of twee nodig hebt in verband met je mentale gezondheid. Dat is genoeg.” Wel kan het helpen om je werkgever te laten weten dat je deze dag goed hebt gepland, zodat je werk niet in het geding komt.

Mentale gezondheid niet willen aankaarten

Het is niet nodig om je baas de details over je mentale gezondheid te geven. Toch kan het al behoorlijk scary zijn om überhaupt aan te geven dat je een dagje vrij wilt om mentale gezondheidsredenen. In dat geval zou je volgens Sakarno ook kunnen zeggen dat je je niet lekker voelt – wat dan vaak ook het geval is. Je hoeft niet meer details te geven, zelfs niet aan je baas. “Het hangt af van de relatie die je met je baas hebt. Misschien voel je je comfortabel genoeg om daar eerlijk over te zijn. Hoe dan ook, je hoeft geen details te geven als je dat niet wilt.”

Bron: Body and Soul | Beeld: Suits

Laatste nieuws

Zie ook