Hoe de pandemie en de financiële crisis het leven van millennials heeft beïnvloed

De kijk van oudere millennials op bepaalde zaken is erg veranderd door deze twee crises.  

De pandemie heeft het leven van mensen wereldwijd beïnvloed en op de kop gezet. Het leven van millennials is daar geen uitzondering op. Al heeft COVID-19 wel een ander effect op oudere millennials dan op andere leeftijdsgroepen. Zo hebben deze gezondheidscrises de kijk van millennials op het stichten van een gezin erg beïnvloed.

Uitgestelde kinderwens

Uit onderzoek van The Harris Poll onder 1000 oudere millennials (33 tot 40 jaar) blijkt dat een kwart heeft besloten om nog even niet aan kinderen te beginnen door de pandemie. Sommigen willen ze zelfs helemaal niet meer. 19 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze hebben besloten dat ze geen kinderen willen of dat ze geen extra kind meer willen vanwege de pandemie. Zij willen geen kind in een wereld brengen met een onzekere economie.

Het is niet gek dat millennials om die reden nog even willen wachten met het stichten van een gezin, maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In hun twintiger jaren stelden oudere millennials het vraagstuk kinderen al uit tot hun dertigste. Dit was te danken aan de financiële crisis en de onzekerheden die het meebracht – en studentenleningen die nog afbetaald moesten worden. Nu maakt de pandemie het voor die groep mensen opnieuw moeilijk om te gaan voor gezinsuitbreiding.

Geboortecijfers

Momenteel is het nog te vroeg om te kunnen zeggen welke effect de pandemie op geboortecijfers heeft. Wel weet Philip Levine, economisch professor gespecialiseerd in geboortecijfers, dat Amerikanen vaak minder kinderen hebben vlak na een crisis. Oudere millennials waren in hun mid-twenties – de vruchtbaarste jaren, om het even zo te noemen – toen de economische crisis in 2008 uitbrak. Voor deze crisis hadden twintigers kinderen op dezelfde leeftijd als de generaties voor hen, na de economische crisis veranderde dat. Levine vertelt aan CNBC dat het nummer toen drastisch afnam. “De grote recessie trof hen echt tijdens een ongelegen moment in hun leven.”

Opnieuw lijkt een gezondheidscrisis – die grote economische gevolgen heeft – een stokje te steken voor de gezinsplannen van millennials. Het Brookings Institute schat in dat er in de VS dit jaar 300.000 minder baby’s geboren zullen worden. Dat tegen de verwachting van velen in. “Veel mensen dachten dat er een babyboom zou komen, omdat mensen niets anders te doen hebben. Maar het blijkt dat mensen baby’s iets ingewikkelder vinden”, vertelt Levine, die meewerkte aan het onderzoek van Brookings Institute.

Levine verwacht dat oudere millennials over het algemeen minder kinderen zullen krijgen dan de generaties voor hen. Simpelweg omdat deze groep mensen twee keer is geraakt door een crisis.

Bijkomende kosten voor gezinsstichting

Nu klinkt het alsof veel millennials van hun kinderwens zijn afgestapt, maar de pandemie kan ook het tegenovergestelde hebben bewerkstelligd. Zo kan het dat deze gezondheidscrisis voor oudere millennials juist hun wake-up call was en ze beseften dat ze kinderen willen.

Maar hoe ouder vrouwen worden, hoe lastiger het is om zwanger te worden zonder medische hulp. Tegen de tijd dat vrouwen de 40 jaar bereiken is de kans op zwanger worden al geslonken tot 5 procent kans per maand. En zelfs voor vrouwen die vijf jaar jonger zijn is de kans als afgenomen. Dit kan erin resulteren dat millennials met een nog onvervulde kinderwens meer geld zullen besteden aan vruchtbaarheidsbehandeling, adoptie of rekeningen die ontstaan door high(er)-risk zwangerschappen.

Bron: CNBC | Beeld: cottonbro

Laatste nieuws