Dit zijn de beste steden ter wereld om te werken 

Ja-ha, ook Amsterdam bemachtigde een plekje in de top 10!

Lees ook

Van steden als Londen en New York weten we al dat het er behoorlijk hectisch aan toe gaat op werkgebied – en op welk gebied eigenlijk niet? Toch waren onderzoekers benieuwd welke steden er de beste en slechtste werkbalans op na hielden. En onze hoofdstad, die brengt het er dus helemaal niet zo gek vanaf.

Goede werkbalans

Er een goede werkbalans op na houden is soms best lastig. Zeker in pandemietijden, waarbij de werkmail gelezen en beantwoord wordt aan de ontbijttafel. Toch behouden wij in Nederland volgens softwarebedrijf Kisi nog wel een goede balans.

Kisi vergelijk vijftig grote steden en onderzocht welke cities zowel bewust als onbewust een gezonde werkbalans stimuleerden met beleid en infrastructuur. Hierbij werden drie elementen bestudeert: werkintensiteit, maatschappij en hoe leefbaar de stad is. De volgende tien steden scoorden op die vlakken volgens het onderzoek het beste:

Steden met de beste werkbalans:

 1. Helsinki, Finland
 2. Oslo, Noorwegen
 3. Zürich, Zwitserland
 4. Stockholm, Zweden
 5. Kopenhagen, Denemarken
 6. Ottawa, Canada
 7. München, Duitsland
 8. Vancouver, Canada
 9. Amsterdam, Nederland
 10. Sydney, Australië

Dat Scandinavische landen de top domineren is geen gek gegeven als je het ons vraagt. Deze landen staan al bekend om hun progressieve culturele houding. Neem nu de Finlandse premier Sanna Marin die in 2020 met een wetsvoorstel kwam om te experimenteren met een vierdaagse werkweek met werkdagen van zes uur lang. Of Zweden, die vrouwen én mannen 480 dagen betaald ouderschapsverlof geven.

Daarnaast zijn er ook nog de steden met de slechtste werkbalans. Vooral in Aziatische landen lijkt de balans daar nog weleens te missen. En verrassend genoeg bemachtigde de metropool New York geen plekje in de top 10.

Steden met de slechtste werkbalans:

 1. Hong Kong, China
 2. Singapore, Singapore
 3. Bangkok, Thailand
 4. Buenos Aires, Argentinië
 5. Seoul, Zuid-Korea
 6. Tokio, Japan
 7. Houston, Verenigde Staten
 8. Kuala Lumpur, Maleisië
 9. Calgary, Canada
 10. Londen, Verenigd Koninkrijk

Bron: Stylist, Parool, Sweden Abroad | Beeld: Younger

Laatste nieuws

Zie ook