Deze ochtendgewoontes kunnen je stress bezorgen

Ai! Wist jij dit al?

Lees ook

In de digitale wereld waarin we leven, zien we steeds vaker mensen die hun ochtendroutines delen. Om je dag goed beginnen zou je “op deze manier moeten eten” en om productiever te zijn “zou je dit moeten doen en niet dat”. Maar wist je dat bepaalde rituelen je eerder stress bezorgen dan dat het echt goed voor je is? We zetten er een paar voor je op een rij.

Ochtendgewoontes

Als je je voorneemt hoe je ochtenden eruit zouden moeten zien, kan dat je angstig maken om alles perfect te willen doen. De angst slaat dan toe als je ochtend niet gaat zoals je gepland had. En zelfs gezonde gewoontes kunnen je stress bezorgen als je het gevoel hebt dat je ze 'moet' doen om je dag goed te beginnen.

“Als je te streng wordt over bepaalde rituelen in je dag, dan kunnen ze toxisch worden”, zegt psycholoog Han Ren tegen Huffpost. En als je deze zelfopgelegde verwachtingen niet haalt, dan kun je volgens huwelijks- en gezinstherapeute, Athina Danilo, het gevoel krijgen dat je gefaald hebt of dat je niet genoeg gedaan hebt. Het resultaat? Dat je stress ervaart…


Stressfactoren

Welke ochtendgewoontes je stress bezorgen? Dat kan lastig vast te stellen zijn. Maar hieronder een aantal voorbeelden welke gewone gewoontes je uiteindelijk stress kunnen bezorgen.

1. Rustig ontbijten
Natuurlijk zou je van je ontbijt moeten kunnen genieten, maar het kan averechts werken als het niet in je schema past. Doe dit dus alleen als je er ook écht de tijd voor hebt.

2. Snoozen
Meerdere keren op de snooze-knop drukken kan je ook een gestresst gevoel geven. “Als je je wekker steeds opnieuw hoort, herinnert dit je aan alle dingen die je die dag nog moet doen. In wezen stel je het opstaan uit, omdat je die dingen nog niet wil doen”, zegt therapeut Alison Nobrega. Daarnaast maakt het snoozen je uiteindelijk alleen maar vermoeider als je uiteindelijk uit bed komt. Noted!

3. Een to-do lijst maken
Natuurlijk heeft het ook zo zijn voordelen. Zo kunnen to-do lijsten nuttig zijn om dingen te prioriteren en ruimte vrij te maken in je hoofd. Maar misschien kunnen ze ook het tegenovergestelde voor je doen, omdat je er continu aan herinnert wordt wat je allemaal nog moet doen die dag. En als je niet alles afgevinkt krijgt, kan dit er voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je achterloopt. Het gevolg? Stress!

4. In de ochtend direct uit bed komen
Het is goed om je bed alleen te gebruiken om in te slapen en voor steamy nights, en andere activiteiten te vermijden. Denk aan het checken van je e-mails of het scrollen door je sociale media feed. Maar als je je te streng aan deze 'regel' vasthoudt, dan kun je onder druk komen te staan. Vraag jezelf daarom af of het doornemen van je telefoon in bed je een energiek gevoel geeft of juist stress veroorzaakt. Is het dat eerste? Dan is het echt geen ramp om even rustig te ontwaken, voordat je uit bed komt.

Bron: Huffpost | Beeld: Los Muertos Crew

Laatste nieuws

Zie ook