Dit is de reden waarom je toegevoegde suikers in eten zou moeten skippen

De Nationale Suiker Challenge is sinds vandaag van start gegaan!

toegevoegde suikers

Wist je dat door de coronacrisis het aantal mensen met overgewicht de afgelopen tijd is toegenomen met maar liefst 27 procent? Terwijl bijna drie kwart (74%) van de Nederlanders aangeeft wel te willen stoppen met toegevoegde suikers. Hoe? Door te starten met de Nationale Suiker Challenge 2021. Want juist nu is gezond eten en drinken zonder suiker van zeer groot belang.

Diabetes

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Enne, hier komen dagelijks 166 nieuwe patiënten bij. Daarnaast kampen ook nog eens 750.000 mensen met pre-diabetes. Maar door mee te doen aan de Nationale Suiker Challenge, kun je een stapje in de goede richting zetten en je leefstijl verbeteren. Want: voorkomen is altijd beter dan genezen.

In Nederland krijg je als volwassene al snel te veel vrije suikers binnen, dit is gemiddeld zo'n 30 procent te veel. Bij kinderen is dit zelf bijna 80 procent te veel. Ai! Wat dit betekent? Dat ruim 60 procent van de volwassenen en 90 procent van de kinderen in Nederland niet aan de WHO-richtlijnen voldoen. Want te veel suiker is een belangrijke veroorzaker van overgewicht en mensen die hiermee kampen hebben een grotere kans op diabetes type 2.

Nationale Suiker Challenge

Tijdens de Nationale Suiker Challenge eet en drink je een week lang 'geen suiker'. Althans, de vrije suikers skip je. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Iedereen kan meedoen en hopelijk doen er ook zoveel mogelijk mensen mee. Het is namelijk hard nodig dat we massaal een weekje 'afkicken' van suiker. Benieuwd hoe je deze vrije suikers kunt herkennen, vermijden én vervangen? Dat lees je in het Nationale Suiker Challenge magazine, die je 'hier' gratis kunt aanvragen.

Een paar suiker facts

  • 99 suikerklontjes krijgen we wekelijks binnen aan toegevoegde suikers.
  • Bijna 4 liter frisdrank wordt iedere week door kinderen in ons land gedronken.
  • 30 procent gemiddeld te veel aan vrije suikers per dag bij volwassenen.
  • 77 procent van alle toegevoegde suikers wordt door ons thuis geconsumeerd.
  • 60 procent van de volwassenen in ons land voldoet niet aan de WHO-suikerrichtlijn.
  • 210 gram snoepgoed wordt wekelijks gemiddeld in ons land geconsumeerd.
  • 90 procent van de kinderen in ons land voldoet niet aan de WHO-suikerrichtlijn.
  • 80 procent gemiddeld te veel aan vrije suikers per dag bij kinderen.

Doe mee

Wil je ook bewust gezonder leven en minder suiker consumeren? Van maandag 7 juni (vandaag) tot zondag 13 juni kun je mee doen aan de challenge. Online kun je gratis het Nationale Suiker Challenge magazine downloaden. Hier staan allerlei handige informatie en tips in, maar ook verantwoorde recepten en persoonlijke adviezen.

Lifestyle
  • Diabetes Fonds
  • Becca Tapert