Zo breng je make-up aan als je last van eczeem hebt

Dermatologen en visagisten geven hun beste make-uptips voor eczeem.

Niet alleen kan eczeem heel vervelend voelen (lees: jeuk!), het kan ook nog eens ontzettend lastig zijn om hier make-up over aan te brengen. Dit resulteert namelijk al heel snel in een gezicht vol droge, schilferige plekken. En even worse: het kan je eczeem verergeren. Gelukkig hoef je je foundation niet per se vaarwel te zeggen als je eczeem hebt. Met deze tips breng jij je make-up veilig én mooi aan.

1. Kalmeer de huid

Natuurlijk is het van belang dat je een goede dagcrème en foundation gebruikt, maar allereerst is het kalmeren van je huid essentieel voor een flawless make-up look. Dermatoloog Mona Gohara raadt aan om een koud kompres tegen je huid aan te houden om de inflammatie en roodheid tegen te gaan. Ook een oatmeal soak werkt hier goed voor, vertelt ze aan Allure. “Meng wat havermout en water en leg hier vervolgens een gaasje in”, aldus Gohara. Leg het stukje gaas tegen de eczeem aan en laat dit even intrekken.

2. Breng een barrière aan

Als je eczeem hebt, betekent dit dat je huidbarrière aangetast is. Dit leidt al snel tot een rode huid, schilfers en irritatie. Daarnaast is je huid extra gevoelig voor irriterende stoffen, zoals make-up. Het is dan ook belangrijk dat je een goede crème aanbrengt, voordat je aan de slag gaat met foundation, concealer en poeder. Dat hoeft gelukkig geen fortuin te kosten, weet Gohara. “Barrièrecrèmes zoals Vaseline zijn een betrouwbare manier om vocht binnen en irriterende stoffen buiten te houden.”

Daarnaast kun je ook een primer gebruiken om je huid op de make-uplaag voor te bereiden. Zo gebruikt visagist Tommy Napoli het liefst een niet-matterende siliconenprimer om een buffer aan te brengen tussen de huid en de make-up. “De meeste cosmetische siliconen verdampen na een tijd van de huid, maar terwijl ze er zijn kunnen ze helpen de stress van de make-up te verlichten. Daarnaast verminderen ze barsten en schilfers, waardoor de huid er gladder uitziet.”

3. Houd de make-up minimaal

Eerlijk is eerlijk: natuurlijk is het beter om géén make-up te dragen als je last hebt van eczeem. Maar wij snappen heel goed dat als je naar kantoor moet, een bruiloft op de planning hebt of op een spannende date gaat, je een likje make-up op wilt smeren. De key hierbij is om de make-up minimaal te houden. “Blijf uit de buurt van producten met parfum, glitter of glans”, raadt Gohara aan.

Check. Waar je nog meer op moet letten? Volgens dermatoloog Shari Marchbein zijn woorden als 'hypoallergeen' en 'geurvrij' erg belangrijk bij het uitzoeken van goede beauty items. “Hypoallergeen betekent dat het onwaarschijnlijk is dat de producten en ingrediënten een allergische reactie veroorzaken”, legt ze uit. “Het gebruik van hypoallergene of geurvrije producten is belangrijk voor mensen met een gevoelige huid of eczeem.”

4. Poeder is een no-go

Slecht nieuws voor liefhebbers van een matte look, want poeder is een echte no-go bij eczeem. “Poeders voegen textuur op textuur toe”, weten visagisten Napoli en Nam Vo. Het is dan ook het beste om crèmeproducten te gebruiken. Denk hierbij aan een cream blush en bronzer.

Ook een foundation met een matte finish is uit den boze als je eczeem hebt. Hierdoor wordt je huid al snel droog en schilferig. Kies daarom het liefst een hypoallergene, hydraterende foundation of een foundation balm.

Wil je écht je make-up setten met een poeder? Gebruik dan het liefst een heel lichte, fijne variant. Kies een hydraterende poeder met ingrediënten als oliën en siliconen die verzachtend werken.

5. Gebruik je vingers

Nu je de juiste producten hebt verzameld, is het tijd om aan de slag te gaan. Hierbij kun je kwasten het beste achterwege laten, want het blenden kan eczeemsymptomen zoals schilfering verergeren. Daarom kun je je skincare en make-up het beste met je vingers aanbrengen, weet visagist Napoli. Dep voorzichtig de producten met je vingers in de huid voor het beste resultaat. Houd jij er nou niet van om je vingers te gebruiken voor je maquillage? Gebruik dan ultrazachte kwasten of een spons en wees zo voorzichtig mogelijk, raadt Napoli aan.

6. Sla de huid over

Is je eczeem echt even out of control? Hoe verleidelijk ook: probeer het niet te bedekken onder een laag plamuur. Dit gaat de situatie helaas alleen maar verergeren. Wil je toch een make-upje op? Sla dan de foundation, blush, bronzer en highlighter dan over en focus je op een prachtige ooglook en een mooie lipkleur. Zo gaat de aandacht niet naar je eczeem flare up, maar naar je ogen en lippen. In de tussentijd kan je huid beter herstellen. Win-win, toch?

7. Was je huid zo snel mogelijk

Zodra je de wedding, spannende date of Zoom-meeting achter de rug hebt, is het verstandig om je make-up er zo snel mogelijk af te halen. Hoe sneller je je make-up eraf haalt, hoe eerder je je huid weer goed kunt behandelen en kalmeren. Ga echter niet als een gek schrobben, maar voer dit klusje voorzichtig uit. Dermatoloog Marchbein raadt aan om een milde reiniger met warm (geen heet!) water te gebruiken om je huid schoon te maken.

Is al je make-up van je gezicht? Dan is het tijd voor een vochtinbrengende crème. “Zoek naar vochtinbrengende crèmes met ceramiden, hyaluronzuur en glycerine”, raadt Marchbein aan. Deze ingrediënten werken samen met cholesterol en vetzuren om een gezonde huidbarrière te creëren en vocht in de huid vast te houden. En dat zou zomaar eens kunnen helpen tegen je volgende eczeemaanval.

Bron: Allure | Beeld: iStock

Laatste nieuws