Een telefoongesprek met een recruiter? Maak deze fouten dan niet

Deze vijf dingen wil je vermijden.

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan is een belletje met een recruiter of iemand van HR vaak de eerste stap van het sollicitatiegesprek. Op deze manier peilen ze je interesse en filteren ze ook direct de kandidaten eruit die toch geen goede match blijken te zijn. Heb jij binnenkort zo'n telefoongesprek ingepland? Zorg er dan voor dat je deze veelvoorkomende fouten niet maakt.

Het doel

Tijdens het eerste telefoongesprek proberen ze vast te stellen of je aan de minimumkwalificaties voldoet. “Zodat ze weten of ze meer tijd moeten investeren om met je te praten. In latere gesprekken gaan ze meer kijken naar je bijdragen en prestaties, en hoe je waarde toevoegt aan het bedrijf”, legt loopbaancoach Jessica Hernandez uit aan Huffpost.

Dat je toekomstige baas niet het sollicitatiegesprek bij je afneemt, betekent niet dat je niet wordt geëvalueerd. “De telefonische screening is een cruciaal punt in het sollicitatieproces. Hoewel sommige kandidaten denken dat het alleen maar een uitnodiging voor een gesprek is, beoordeelt de recruiter of je een geschikte kandidaat bent”, aldus job search strateeg Melanie L. Denny.

Veel voorkomende fouten

Een goede indruk maken tijdens deze telefoonscreen? Zorg er dan voor dat je onderstaande dingen vermijd. Komen ze:

1. Neem het gesprek niet op als je in een afleidende omgeving bent
De telefoongesprekken kunnen gepland zijn, maar ze kunnen ook willekeurig plaatsvinden nadat een recruiter je contactgegevens heeft gevonden. Wees op beide scenario's voorbereid en zorg er altijd voor dat je op een rustige plek bent, voordat je opneemt.

2. Probeer het niet te vermijden, vooral als het een tijdje geleden is dat je gesolliciteerd hebt
Er kunnen vaak dagen of weken tussen het moment dat je solliciteert en het moment dat het belletje plaatsvindt liggen. Zorg ervoor dat je je aantekeningen klaar hebt, zodat je tijdens het telefoontje kunt laten zien dat je weet naar welke baan je solliciteert en waarom je de beste kandidaat bent voor die baan.

3. Wees bereid om vragen over je salarisverwachtingen te beantwoorden, maar probeer er niet over te onderhandelen
Het doel van het eerste gesprek is om erachter te komen of jullie op dezelfde pagina zitten, voordat je verder gaat in het sollicitatieproces. Wanneer je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de functie, dan kun je gaan onderhandelen. Zorg er trouwens wel voor dat je alvast onderzoek doet naar het bedrag dat bij de functie past.

4. Vergeet niet om enthousiast te blijven
Tijdens een telefoongesprek hoort een recruiter alleen je stem. Vergeet dus niet om enthousiast te blijven terwijl je aan het praten bent.

5. Vergeet niet om naar de vervolgstappen te vragen
Naast het uitzoeken wat de functie precies inhoudt, is zo'n belletje ook hét moment om uit te zoeken wat de volgende stappen zijn. Vraag wat je in het verdere proces kunt verwachten, zodat je weet hoe lang je bijvoorbeeld moet wachten voordat je weer iets hoort.

Bron: Huffpost | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws