Aha! Dus zo beantwoord je de vraag of je nog meerdere sollicitaties hebt lopen

Kun je beter eerlijk zijn of liever eromheen draaien?

sollicitatiegesprek

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, dan is het geen gek idee om op meerdere vacatures te reageren en misschien zelfs op meerdere sollicitatiegesprekken te gaan. Maar wat zeg je als een hopelijk nieuwe werkgever je vraagt of je nog meerdere sollicitaties hebt lopen? Ben je eerlijk of draai je eromheen? Dít is wat je het beste kunt doen.

Meerdere sollicitaties

Laten we beginnen met het goede nieuws: wanneer een werkgever vraagt of je ook nog andere sollicitaties hebt lopen, is dit vaak een teken dat hij of zij het ziet zitten om je aan te nemen. "In mijn ervaring is deze vraag vaak een positief teken, omdat het betekent dat ik al interesse heb. Als ik geen interesse in je heb, maakt het mij niet uit of je ergens anders nog een gesprek hebt", vertelt Rob Cancilla, senior director bij een recruitmentbureau, aan HuffPost.

Het is dan misschien een goed teken dat de vraag gesteld wordt, maar hoe zorg je ervoor dat je het juiste antwoord geeft? Je wil het natuurlijk niet verpesten door eerlijk te zeggen dat je nog vijf sollicitatiegesprekken gepland hebt staan. Dan denkt de werkgever misschien dat je toch wel op je pootjes terechtkomt. Maar om nou te liegen? Dat voelt ook niet goed.

Eerlijk antwoord

Volgens recruiter Jackie Cuevas kun je het beste transparant zijn als je nog ergens anders hebt gesolliciteerd. Als een bedrijf interesse in je heeft, dan zou dit er maar zo eens voor kunnen zorgen dat ze sneller tot het besluit komen om je aan te nemen, vertelt zij. Zeg bijvoorbeeld iets als: "Ik heb onlangs een paar sollicitatiegesprekken gehad bij drie bedrijven. Zij zeiden dat ze het me binnen twee weken zouden laten weten."

Heb je nog nergens anders een sollicitatiegesprek gehad, maar ben je wel actief aan het solliciteren? Ook daar kun je eerlijk over zijn. Zo raadt Cuevas aan om iets te zeggen als: "Ja, ik ben actief aan het solliciteren op een nieuwe uitdaging. Ik ben klaar voor het volgende hoofdstuk in mijn leven."

FOMO

Wat hierbij wel belangrijk is, is om duidelijk te maken dat déze sollicitatie je prioriteit heeft. Dit kun je casual zeggen door iets als: "Ik ben heel dankbaar dat ik een paar sollicitaties heb lopen. Maar ik wil dat u weet dat, door alles wat we hebben besproken, dit de vacature is waar ik het meest in geïnteresseerd ben."

Door eerlijk te zeggen dat je actief aan het solliciteren bent of zelfs al een paar geslaagde sollicitatiegesprekken achter de rug hebt, creëer je een soort FOMOfear of missing out – bij de werkgever. "En dat herstel je weer door te zeggen dat de vacature waar je nu op solliciteert toch wel jouw voorkeur heeft", aldus Cancilla.

Voordeel

Tot slot kun je ook het heft in eigen handen nemen en zélf beginnen over andere sollicitaties die je nog hebt lopen. Althans, als je denkt dat dit je een voordeel geeft bij je droomvacature. Volgens sollicitatiecoach Nadia De Ala kun je namelijk sneller een contractvoorstel krijgen door te vermelden dat je er al een van een ander bedrijf hebt gekregen.

"Een cliënt van mij had een contractvoorstel voor een vacature waar ze enorm enthousiast over was, maar wilde toch zien wat er mogelijk was bij een ander bedrijf dat langzamer ging met sollicitatiegesprekken", vertelt De Ala. "We werkten aan een strategie voor haar om contact op te nemen met de recruiter van het tweede bedrijf. Ze legde openhartig haar nieuwe tijdlijn uit met haar bestaande aanbod, waardoor er enige urgentie ontstond." Op deze manier was de cliënt in staat om die week ook van het tweede bedrijf een contractvoorstel te krijgen. "Hierdoor nam haar inkomstenpotentieel toe."

Het kan dus in je voordeel werken als je eerlijk bent over andere lopende sollicitaties. "Als je hier openhartig over bent, laat je zien dat je populair en gewild bent. Zo kunnen ze je prioriteit geven en kun je mogelijk je sollicitatieproces stroomlijnen", aldus De Ala.

Carriere
  • HuffPost
  • iStock