Ai: waarom je gekristalliseerde honing nooit mag opwarmen in de magnetron

Hoewel het werkt, is het niet heel verstandig.

Honing is zo'n goedje dat je steevast in je kast hebt staan, maar dat je niet dagelijks gebruikt. Zo nu en dan is het heerlijk door de thee of door een dressing heen. Maar honing die je al een tijdje niet hebt gebruikt, verandert helaas al snel van vloeibaar naar vaste vorm. En hoewel je de boel met de magnetron in rap tempo weer vloeibaar hebt, kun je dit beter niet doen. Wij leggen je uit waarom.

Honing in magnetron

Honing wordt natuurlijk gemaakt door bijen. Een prachtig proces, waarbij de gevleugelde beestjes ook nog wat stofjes genaamd enzymen aan de honing toevoegen. Deze enzymen zijn niet alleen gezond, maar hebben ook effect op de smaak en substantie van het zoete goedje. Daarnaast bevat honing ook een aantal waardevolle mineralen die hartstikke goed voor je lichaam zijn.

Echter gaan deze mineralen en enzymen kapot wanneer je de gekristalliseerde honing in de magnetron opwarmt om weer vloeibaar te maken. De honing wordt te snel te warm, waardoor de waardevolle stoffen verloren gaan. Dood- en doodzonde dus. En bovendien ook helemaal niet nodig.

Beter alternatief

Er is namelijk een alternatief om je ‘blok honing’ weer terug te krijgen in z’n oude vertrouwde vloeibare vorm: warm water. Ja echt, zo simpel is het. Vul je gootsteen of een kom met warm water en zet de honing erin. Even wachten… Nog even wachten… Voilà, vloeibare honing. Inclusief alle goede enzymen en mineralen!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws