Wat te doen als je partner nog steeds met zijn/haar ex praat?

Stel jezelf deze drie belangrijke vragen.

De een moet er niet aan denken om nog met zijn of haar ex te praten, terwijl de ander nog goed bevriend is met een ex-lover. Hoewel dit geen big deal hoeft te zijn, kan het behoorlijk vervelend zijn voor de huidige partner. Is dat nou het geval in jouw relatie? Stel jezelf dan drie belangrijke vragen.

Contact met ex

Bevriend blijven met een ex? Dat is voor veel mensen een absolute no-go. Toch zijn er genoeg ex-lovers die nog steeds met elkaar door één deur kunnen. “Het is normaal voor sommige mensen om bevriend te blijven met hun ex”, legt relatie-expert Bethany Ricciardi uit aan Bustle. Zelfs als de romantische gevoelens weg zijn, blijft er een connectie bestaan. Het kan voor sommigen dan ook moeilijk zijn om voor altijd afscheid te nemen van iemand met wie ze een tijd lang zo hecht zijn geweest.

Het hoeft dan ook niet heel gek te zijn als jouw significant other (SO) nog steeds met zijn of haar ex praat. Aan de andere kant is het ook zeker niet gek als jou dit wél stoort. Merk je dat je het vervelend vindt dat je lover nog steeds contact heeft met de vorige belangrijkste persoon in zijn of haar leven, ga dan eens na waaróm je dit zo vervelend vindt. Op die manier kun je beter het gesprek aangaan met je SO.

1. Voel je je zeker over je relatie?

Het is essentieel voor een succesvolle relatie dat je je zeker over en veilig voelt bij de ander. Als je nog zo je twijfels hebt, kunnen die sms'jes van je vriend of vriendin naar zijn of haar ex net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. “Je voelt je onzeker doordat je intuïtie je vertelt dat er iets niet goed voelt.”, legt huwelijks- en gezinstherapeut Jennifer L. McBride McNamara uit aan Bustle. Vervolgens ga je je op die onzekerheid fixeren: elke keer dat je lover zijn of haar telefoon in de hand heeft, denk je dat hij of zij contact heeft met een ex. “De fixatie wordt de wegwijzer voor waar de relatie geen zekerheid heeft.”

Dat je er nerveus van wordt als je partner nog praat met zijn of haar ex, is waarschijnlijk eerder een symptoom van deze onzekerheid dan de oorzaak ervan. Als je je volledig zeker zou voelen over je relatie, zouden een paar sms'jes tussen je lover en zijn of haar ex daar waarschijnlijk niets aan veranderen. Timing is hier een belangrijk onderdeel van. “Het kan lastiger zijn voor een nieuwe relatie om in contact te blijven met een recente ex, zelfs als die ook al verder is gegaan”, vertelt psycholoog dr. QuaVaudra Perry. “Daar kunnen nog onopgeloste emoties zijn.”

Voel je je echter helemaal secure in je relatie, is het al een tijdje uit tussen je partner en zijn of haar ex en spelen romantische gevoelens daar absoluut geen rol meer in? “Dan is het misschien geen bedreiging voor de nieuwe relatie”, aldus dr. Perry.

2. Hoe vaak spreekt je partner zijn/haar ex?

Hoe de communicatie tussen je partner en zijn of haar ex eruitziet, is belangrijk. Spreken ze elkaar eens in de zoveel tijd of zien ze elkaar weleens op een verjaardag? Of appen ze elkaar regelmatig en spreken ze geregeld af? Daar zit natuurlijk een behoorlijk verschil tussen. Volgens dr. Perry heb je recht om je zorgen te maken als je partner net zo vaak of zelfs vaker met zijn of haar ex praat dan met jou.

Praat je partner dagelijks met zijn of haar ex-lover? Dan is dat bijna altijd een slecht teken. Hetzelfde geldt voor berichtjes in de ochtend of 's avonds laat, zo vertelt dr. Perry. Praat je lover slechts kort en heel af en toe met zijn ex? Dan hoef je je niet zo'n zorgen te maken, aldus de psychologe.

Wat ook een red flag is, is als de ex van je partner onbeleefd is tegenover jou. Jullie hoeven natuurlijk geen beste vrienden te zijn, maar een hartelijke, respectvolle relatie is wel gezond. Voorál als hij of zij ook nog eens contact heeft met jouw partner. In dat geval is het heel belangrijk om duidelijke grenzen te stellen voor en met je lover.

3. Hoe reageert je partner als je hem/haar vraagt over zijn/haar ex?

Open communicatie met je partner is altijd een goed idee, vooral als je ergens over in zit. Toch kan het behoorlijk lastig zijn om een gevoelig onderwerp als deze aan te snijden. Vooral in een nieuwe relatie wil je natuurlijk oppassen dat je geen ongegronde beschuldigingen uit of onnodig jaloers overkomt. Dr. Perry adviseert daarom om een tijdje in de gaten te houden hoe en hoe vaak je partner met zijn of haar ex praat. Zo heb je niet alleen voor jezelf een beter beeld van hun relatie, maar kun je je partner ook voorbeelden geven als je het gesprek aangaat.

Ben je klaar om je partner over zijn of haar ex te vragen? Probeer dit dan zo kalm mogelijk te doen en kijk hoe je partner reageert. “Een zorgzame partner zal waarschijnlijk je zorgen erkennen en zich inspannen om samen met jou grenzen te stellen, zodat jij je comfortabel voelt”, legt dr. Perry uit. Aan de andere kant: “Als je partner defensief of ontkennend reageert, dan is dit waarschijnlijk een rode vlag dat zijn of haar relatie met de ex veel hechter is dan je misschien dacht.” Een hechte relatie hoeft nog niet gelijk een romantische relatie te betekenen, maar het wijst wel uit dat je partner niet helemaal eerlijk is over wat het wél voor hem of haar betekent.

Gezonde relatie

Uiteindelijk is de vriendschap tussen je partner en zijn of haar ex zo belangrijk als jij het zelf maakt. Dat ze nog contact hebben, betekent immers niet dat je partner vreemdgaat of dat ze überhaupt nog gevoelens voor elkaar hebben. Het is echter niet gek als je er onzeker van wordt. Jouw gevoelens mogen er zeker zijn, maar zorg ervoor dat ze niet meer kapotmaken dan je lief is. Stel jezelf bovenstaande drie vragen en ga het gesprek aan met je partner. Als je relatie sterk en gezond is, zullen een paar sms'jes tussen exen hier en daar dat echt niet in de weg zitten. Enne, als ze dat wel doen, is het tijd om verder te gaan naar iets beters.

Bron: Elite Daily | Beeld: iStock

Laatste nieuws