Kun je verliefd worden op iemand die je nog nooit in het echt hebt gezien?

Dit is wat experts erover te zeggen hebben.

Wie ooit een aflevering van Catfish heeft gezien, weet dat een online relatie niet altijd goed eindigt. Zelfs als iemand is wie hij of zij zegt dat-ie is, valt het te betwijfelen of je iemand écht goed kunt kennen zonder diegene in het echt te hebben gezien. Hoewel sommigen geloven dat je verliefd kunt worden zonder iemand in real-life te ontmoeten, hebben experts zo hun twijfels.

Emotionele band

De afgelopen anderhalf jaar is het door de coronacrisis moeilijker geworden dan ooit om iemand in het echt te ontmoeten. Een datingapp á la Tinder, Happn of een andere datingsite is dan ook hét middel bij uitstek om nieuwe mensen te leren kennen. Nu vinden sommige mensen het sowieso al twijfelachtig of daar een serieuze relatie uit kan komen, maar is het ook mogelijk om verliefd te worden op iemand als je diegene nog nooit in het echt hebt gezien?

Volgens datingcoach Diana Dorell is het zeker mogelijk om een connectie te hebben met iemand die je online hebt ontmoet of nog nooit in het echt hebt gezien. “Het is mogelijk een sterke emotionele band en zelfs een spirituele band te vormen met iemand die je nog nooit in real-life hebt ontmoet. Vooral nu met dingen als FaceTime of Skype, is het ook mogelijk om je fysiek aangetrokken tot diegene te voelen”, laat zij weten aan Elite Daily. Maar als het gaat om verliefd worden zonder elkaar in het echt te hebben gezien, heeft Dorell zo haar twijfels. “Als je geen tijd doorbrengt met iemand in het echte leven, kan het gemakkelijker zijn om verliefd te worden op een idee van diegene in plaats van op hoe diegene in de werkelijkheid is”, aldus de datingcoach.

Dit kan echter ook afhangen van het communicatiemiddel…

Kun je verliefd worden via een datingapp?

Hoe fijn is het om na vijftig saaie gesprekjes op Tinder ein-de-lijk een spontaan gesprekje met iemand te voeren? Helaas ligt hierbij wel een valkuil op de loer. Wanneer het klikt met een nieuwe match, kan het verleidelijk zijn om snel voor diegene te vallen, zo vertelt gedragswetenschapper en relatiecoach Clarissa Silva. “Datingapps creëren een paradoxaal effect: de illusie van veel keuzes, terwijl het moeilijker wordt om goede opties te vinden.” Volgens Silva kan dit ertoe leiden dat mensen zichzelf emotioneel investeren in relaties die niet ideaal zijn, zoals een relatie met iemand die je nog niet in het echt hebt ontmoet. “Voor velen gaat de gehechtheid aan die persoon, ondanks dat ze hem of haar nog nooit hebben ontmoet, echt over het verlangen om bemind te worden”, voegt ze toe.

Daarnaast laat iedereen – ook jij – online de beste versie van zichzelf zien. Volgens online datingcoach en relatie-expert Damona Hoffman kun je daarom 'gewoon niet weten of je een echte connectie hebt totdat je iemand in het echt hebt ontmoet'. “Als je te lang wacht om elkaar te ontmoeten, heb je een indruk van de persoon in je hoofd gecreëerd die nooit echt kan zijn als je elkaar in het echt meemaakt”, laat ze weten.

Kun je verliefd worden via sms of een telefoontje?

Sms'en, appen of bellen voelt vaak intiemer dan chatten op een datingapp, maar ook hier ligt gevaar op de loer. Volgens Hoffman moet je het appen 'licht, speels en van korte duur houden' als je hoopt iemand uiteindelijk in het echt te ontmoeten. Waarom? Omdat het communiceren via de telefoon je een vals gevoel van intimiteit geeft. Dit kan ertoe leiden dat je veel over jezelf deelt. Dingen die je misschien nog niet in het echt zou zeggen, omdat je je hiervoor heel kwetsbaar op moet stellen.

Daar is gedragswetenschapper Silva het mee eens. Zij waarschuwt dit valse gevoel van intimiteit door sms'jes en telefoontjes niet hetzelfde is als persoonlijke, emotionele intimiteit. “De emotionele intensiteit lijkt op liefde, maar het gaat meer om de geïdealiseerde versie van wat je wilt in een partner en je verlangen naar een partner”, deelt ze. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je genoegen neemt met minder dan je wil en dan je verdient. “Hierdoor kun je de illusie krijgen dat je een gezonde relatie hebt, omdat je ervoor kiest andere dingen niet te zien. Ook al ben je je er misschien niet bewust van, onbewust compenseer je voor de elementen die ontbreken.”

Kun je verliefd worden via videobellen?

Tegenwoordig zijn er veel manieren om face-to-face met iemand te praten, zonder diegene in het echt te zien. Zo kun je Skypen, FaceTimen of een andere manier van videobellen. Volgens klinisch psycholoog Joshua Klapow is videobellen een geweldige manier om iemand te leren kennen, maar kan het nooit de intimiteit van interacties in het echt vervangen. “Hoewel het gebruik van video om met iemand in contact te komen zeker meer intimiteit biedt dan sms'en, e-mailen of schrijven, zijn er nog steeds beperkingen aan de zintuigen die we nodig hebben om een ​​band met iemand te krijgen”, vertelt hij. “Als je iemand niet kunt aanraken of ruiken, wordt je gevoel voor de andere persoon beperkt.”

Volgens Klapow spelen aanraking en geur beide een grote rol in het proces van verliefd worden. “We kunnen houden van wat ze zeggen, hoe ze het zeggen, hoe ze eruitzien en handelen terwijl ze het zeggen, maar de chemie die betrokken is bij aanraking en geur – de twee krachtigste kenmerken van verbinding en intimiteit – ontbreekt. Aha!

Bron: Elite Daily | Beeld: Pexels

Laatste nieuws