Wat is het beste tijdstip om vitaminepillen te slikken?

Kun je ze beter 's ochtends of in de avond innemen?

Vitaminepillen

De een neemt zijn of haar vitaminepillen steevast na elk ochtendmaal in, terwijl een ander ze eens in de zoveel tijd eens naar achteren tikt. Maarre, werken de supplementen zo eigenlijk wel net zo goed? Of kun je ze het beste op een bepaald tijdstip slikken? Dit is wat experts erover te zeggen hebben.

Vitaminen en mineralen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: niet iedereen heeft supplementen nodig. "Het is het beste om de essentiële vitaminen en mineralen uit een gebalanceerd dieet te halen, aangezien deze in dat geval krachtiger zijn en beter worden opgenomen in vergelijking met supplementen", vertelt endocrinoloog Disha Narang aan HuffPost.

Als je niet voldoende vitaminen en mineralen uit je voeding kunt halen, kan het goed zijn om vitaminepillen in te nemen. Het is daarbij wel verstandig om dit in overleg met je arts te doen, zodat deze je de juiste producten kan aanraden.

Tijdstip

Zodra je de juiste vitaminepillen in huis hebt, komt het volgende dilemma: wanneer neem je ze in? Het goede nieuws is dat je dat zelf mag bepalen. Dat is dan ook gelijk het slechte nieuws, want dat geeft nog niet veel duidelijkheid. Er is namelijk nog geen wetenschappelijk bewijs dat het slikken van vitaminepillen op een bepaald tijdstip ze effectiever maakt.

That being said, is het wel verstandig om je vitaminepillen niet elke dag op een random moment naar achteren te tikken. "De key is om je vitaminen elke dag op hetzelfde tijdstip te nemen voor consistentie", weet diëtiste Supriya Lal.

Met of zonder voeding

Hoewel het dus niet per se uitmaakt hoe laat je je supplementen slikt, kun je in water oplosbare vitaminen – zoals vitamine B – het best 's ochtends slikken. Deze vitamines worden het best opgenomen zonder voedsel in je maag, wat betekent dat je ze een uur voor een maaltijd of twee uur na een maaltijd kunt innemen. Lal raadt aan om deze vitamines first thing in the morning te slikken, omdat is aangetoond dat sommige soorten vitamine B de slaap kunnen verstoren. Aha!

In vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine A, D en E, kun je beter met een tussendoortje nemen. "Ik raad altijd aan om ze in te nemen bij een maaltijd of snack met gezonde vetten, zoals avocado toast of kaas", aldus Lal. Dat kan bij het ontbijt al zijn, maar ook in de middag. Dat is up to you.

Ook voor multivitaminen geldt een gebruiksaanwijzing. Sommige kunnen op een lege maag worden ingenomen, terwijl je andere beter met voedsel kunt innemen om gastro-intestinale problemen te voorkomen, zo weet Narang. Lees daarom altijd goed de verpakking door.

Misschien ook voor jou:
Deze vitamines en mineralen geven je weerstand een boost
Lifestyle
  • HuffPost
  • iStock