5 tips om je kwetsbaarder op te stellen in een relatie 

Ja, het is eng, maar het kan je relatie sterker maken.

Je partner is degene met wie je lief, maar ook leed deelt. Toch is dat laatste voor sommigen best lastig. Je kwetsbaar opstellen wordt namelijk ten onrechte weleens geassocieerd met zwakte. En dat terwijl het je relatie juist sterker kan maken als je je kwetsbaar, of in ieder geval kwetsbaarder, durft op te stellen.

Geen zwakte

Vergeet de nonsens dat het zwak is om je kwetsbaar op te stellen. Het is juist goed voor je relatie en voor jezelf om dat te doen. “Kwetsbaarheid is een emotionele openheid. Je plaatst jezelf in een positie waarin je bereid bent om open te zijn”, vindt psycholoog Shelley Sommerfeld.

Aan Women’s Health vertelt de psycholoog dat het geen zwakte, maar juist een skill is. “Het is de vaardigheid om je bewust te zijn van jezelf en om je emotionele toestand te erkennen in plaats van gevoelens te vermijden of ontkennen. Het is een kracht die vertrouwen in jezelf vereist.”

Kracht

Hoewel het dan wel een kracht mag zijn om je kwetsbaar op te stellen, blijft het een dingetje. Relatietherapeut Angela Amias beaamt dat vulnerability in de westerse cultuur vaak als het tegenovergestelde van sterk wordt gezien. Maar dit is niet zoals we het moeten zien. Je open durven stellen, betekent dat je mogelijk pijn moet incasseren. Iets waar je sterk voor moet zijn. “De ultieme waarheid over liefde en relaties is dat we ons moeten openstellen voor de mogelijkheid dat we gekwetst kunnen worden”, vertelt Amias. Een gezonde relatie houdt in dat we durven te vertellen hoe we ons voelen. Dat kun je op de volgende manieren doen:

Houd jezelf een spiegel voor

Je hoort weleens dat je pas van iemand anders kunt houden als je eerst van jezelf houdt. Voor kwetsbaarheid geldt eigenlijk hetzelfde. Durf eerst kwetsbaar en eerlijk naar jezelf toe te zijn. Wanneer je je eigen gevoelens altijd ontkende, kan het dat je vergeet hoe je je daadwerkelijk over iets voelt, zo vertelt therapeut Monica Denais. “Jezelf beter begrijpen door met een hulpverlener te praten of door een dagboek bij te houden, kan meer begrip voor jezelf en je partner opleveren.”

Pas kalmerende technieken toe

Als je altijd je gevoelens en emoties ontkende, kan het behoorlijk hard aankomen als je die sentimenten opeens wel toelaat. Sommerfeldt raadt daarom aan om je te verdiepen in kalmerende technieken. “Self-soothing betekent dat we onszelf troost bieden om ons emotioneel steviger en evenwichtiger te voelen.” Je hoeft hiervoor niet eens de meest ingewikkelde, emotionele capriolen uit te halen. Een paar keer diep ademhalen en jezelf positieve affirmaties geven kan al helpen.

Plan gesprekken met je partner

Romantische dinertjes inplannen doen we regelmatig. Goede gesprekken inplannen? Not so much. Toch is het helemaal niet zo gek om dit wel te doen. Denais pleit er zelfs voor. Ze raadt aan om elke week gesprekken van 30 minuten in te plannen met je partner om te bespreken hoe het nu echt met hem of haar gaat. “Vraag elkaar: Wat ging vandaag verschrikkelijk? Wat ging goed?”, adviseert ze. Op deze manier maak je jezelf als het ware klaar om grotere dingen te delen die je normaal liever voor jezelf zou willen houden.

Begeef je buiten je comfort zone

Het is belangrijk om ook onderwerpen te behandelen die zich buiten je comfort zone bevinden (zonder over je eigen grenzen te gaan, natuurlijk). “We moeten ongemakkelijke en uitdagende emoties onder ogen komen”, vindt Sommerfeldt. “Hierdoor kunnen we tolerantie opbouwen en meer vertrouwen krijgen in ons vermogen om open en kwetsbaar te zijn. Als we emotionele of moeilijke gesprekken accepteren in plaats van ervoor te vluchten, worden ze minder eng.”

Leer beter te luisteren

Zonder dat we het doorhebben, hebben we veel afleidingen om ons heen. Probeer zo min mogelijk afleiding te hebben wanneer je goede gesprekken met je partner hebt. Leg je telefoon weg, zorg dat er geen eten in de oven zit, zet de tv uit en zorg ook dat het volume van de muziek niet te hoog is. Focus op elkaar en maak oogcontact wanneer je met elkaar spreekt. Luister naar je partner met de intentie om hem of haar beter te begrijpen. Wees nieuwsgierig. Waarom voelt je partner bepaalde emoties en waarom? En ook niet onbelangrijk: wees nieuwsgierig naar je eigen gevoelens.

Bron: Women’s Health | Beeld: Ketut Subiyanto

Laatste nieuws