Zo bescherm je je haar en hoofdhuid tegen de zon 

We beschermen met zonnebrandcrème onze huid tegen de zon, maar hoe zit het met ons haar en onze hoofdhuid? 

haar en hoofdhuid beschermen

Als skincare een serieus onderdeel van je morning routine uitmaakt, bescherm je je huid waarschijnlijk al elke ochtend tegen de zon. Ongeacht het jaargetijde. Maar hoe bescherm jij je lokken en hoofdhuid eigenlijk tegen Uv-stralingen tijdens het feel good seizoen van het jaar?

Kans op melanomen

Je hoofdhuid is dat stukje van je lichaam dat als eerst wordt geraakt door zonlicht als je buiten bent. Bescherming is dus wel op z’n plaats. Hetzelfde geldt voor je haar. Je lokken kunnen droog, verkleurd en bros worden door de zon.

Een droge dos haar is natuurlijk niet mooi, maar een hoofdhuid dat te veel wordt blootgesteld aan de zon kan veel serieuzere gevolgen hebben. Dermatoloog Fatima Fahs legt aan The Zoe Report uit dat het kan resulteren in huidkanker op het hoofd, iets wat vaker voorkomt dan mensen zich realiseren. “De realiteit is dat het lang aanwezig kan zijn, zonder dat mensen het doorhebben omdat het niet makkelijk te zien is. Hoofdhuidmelanomen kunnen zo subtiel zijn als een roze bultje.” Een melanoom op je hoofdhuid is bovendien dodelijker dan een melanoom op een andere plek op je lichaam, zo concludeerde dr. A. Lachiewicz van de University of North Carolina.

Hoofdhuid beschermen

Je moet je hoofdhuid als het ware zien als een verlening van je huid. Het kan dus ook verbranden en daarom moet je je hoofdhuid hetzelfde behandelen als de rest van je huid. Met een goede SPF, dus. Volgens dermatoloog Hope Mitchell kun je de zonnebrand die je normaal gebruikt ook op je hoofdhuid aanbrengen. Ze raadt aan om dit 30 minuten te doen voordat je aan de zon wordt blootgesteld. Met name de haarlijn verdient voldoende aandacht.

Ook dermatoloog Orit Markowitz wil het belang van zonbescherming op de hoofdhuid benadrukken. “Het is heel belangrijk dat je zonnebrand op de hoofdhuid aanbrengt, tenzij je een beschermende hoed draagt.” Bescherm je je scalp niet goed tegen de zon? Dan kan dat volgens de dermatoloog leiden tot verbranding, blaren, melanomen of andere vormen van huidkanker. Daarnaast is het een goed idee om je hoofdhuid elk jaar te laten checken door een dermatoloog, omdat een melanoom op deze plek zo moeilijk te detecteren is.

Haar beschermen

Ons haar bestaat in principe uit dode huidcellen en onze manen hebben uit gezondheidsoverwegingen geen bescherming nodig. Vanuit esthetisch oogpunt willen we ons haar daarentegen wel beschermen tegen de zon. Niemand zit immers te wachten op een dos vol gespleten punten. Je haar beschermen tegen de zon is gelukkig no biggie. Fahs vertelt dat het voldoende is om je haar elke week te hydrateren met een haarmasker. Ook bestaan er leave-in conditioners met SPF om je haar te beschermen tegen zeezout, chloor en de zon. Easy as that!

Oh, en mocht je je afvragen hoe je het beste zonnebrand op je hoofdhuid kunt aanbrengen, dan is het goed om te weten dat er speciale zonnebrand(sprays) voor je huidhuid bestaat. Ideaal, want die laat geen witte waas achter.

Misschien ook voor jou:
Aha! Dus hier staat de factor van je zonnebrandcrème voor
Beauty
  • BN De Stem, The Zoe Report
  • Jasmin Chew