Op vliegvakantie? Met deze tips boek je momenteel de veiligste vliegtuigstoel 

Zo boek je de meest coronaproof plek in het vliegtuig.

vliegtuigstoel

Yes, we mogen weer. Steeds meer landen in de wereld kleuren geel en zelfs groen op de reisadvieskaart van de overheid. Begint een vliegvakantie bij jou ook te kriebelen, maar wil je wel veilig reizen met corona? Volg dan deze tips op om de veiligste stoel in het vliegtuig te boeken.

Kans op besmetting

Als eerst is het goed om te weten dat er altijd een kans is op blootstelling aan COVID in het vliegtuig. Wel stelt Dr. Cristina Amando, arts gespecialiseerd in infectieziekten, dat die kans relatief klein is. “Dat komt door de veiligheidscontroles en sanitaire maatregelen die luchtvaartmaatschappijen hebben ontwikkeld en passagiers zijn verplicht om mondkapjes te dragen op vluchten. Het risico op virale overdracht op een vlucht is laag door de manier waarop lucht circuleert en filtert in een vliegtuig.”

Een stoel bij het raam 

Ondanks dat de kans op een besmetting in het vliegtuig dus vrij laag is, is het nooit verkeerd om je stoel strategisch te boeken. Zat je altijd al het liefst bij het raam? Dan heb je geluk. Op deze plek in het vliegtuig blijk je minder kans te hebben om corona op te lopen.

“De stoel bij het raam is misschien wel de veiligste optie om te zitten, vergeleken met een stoel aan het gangpad. Hier lopen er immers geen passagiers langs jou”, vertelt Amando. Ook doe je er volgens de specialist goed aan om een stoel achterin het vliegtuig te kiezen om dezelfde reden: er lopen dan simpelweg minder mensen langs je.

Dr. Sachin Nagrani sluit zich bij het advies van Amando aan. Een plek aan het raam is ook volgens hem de beste keuze. “Deze plek is de veiligste keus vanwege de richting van de luchtstroom in de cabine.”

Welke plek niet te kiezen

Een stoel achterin het vliegtuig, bij het raam, got it! Daarnaast is het volgens Konrad Waleszewski, co-founder van de reisapp Tripscout, wijs om bepaalde plekken in het vliegtuig niet te boeken. “Vermijd een stoel die dichtbij de wc is, om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan menigten die samenkomen.”

En wat je vooral niet moet doen is vaak opstaan. Tijdens een vlucht wil je natuurlijk graag de benen strekken, maar sta alleen op als het echt niet anders kan. Als je tijdens de gehele vlucht op je plek blijft zitten, heb je volgens Nagrini maar een geringe kans om besmet te raken.

Misschien ook voor jou:
Deze beauty tips voor in het vliegtuig wil je weten
Lifestyle
  • Huffpost
  • iStock