Is het bedrijf waarvoor je solliciteert geen match? Zo trek je je terug

No hard feelings.

sollicitatieproces

Een sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor werkgevers om uit te vinden of je bij hen past. Het is ook jouw kans om te bepalen of de functie en het bedrijf voor jou een match is. Maar wat nou als het antwoord een duidelijke "nee" is? Hoe trek je je dan netjes terug? We geven je een paar tips.

1. Haak niet vlak voor je sollicitatiegesprek af

Heb je uiteindelijk besloten dat de functie niet iets voor je is? Laat het de recruiter of degene die het gesprek bij je afneemt dan zo snel mogelijk weten. Tenzij er iets dringends tussenkomt, komt het onprofessioneel over als je je minder dag een dag voor een sollicitatiegesprek terugtrekt.

2. Vermeld welke functie(s) beter bij je passen

Als je een functie afwijst, vermeld dan waarom. Zo raadt Jessica Hernandez, carrièrecoach, aan om de recruiter te bedanken voor zijn of haar tijd, met hem of haar in contact te treden op LinkedIn en aan te geven naar wat voor soort functie je op zoek bent.

Je zou volgens de carrièrecoach iets kunnen zeggen als: "Na de functie zorgvuldig te hebben overwogen, ben ik tot het moeilijke besluit gekomen dat deze functie momenteel niet bij mij past. De belangrijkste factor in mijn besluit om mij terug te trekken, is omdat... Hartelijk dank voor uw tijd en moeite tijdens het sollicitatieproces."

3. Bied eventueel een andere kandidaat aan

Heb je een goede vriend(in) of collega die op zoek is naar deze functie? Geef dit dan aan bij de werkgever. Zo laat je zien dat je bereid bent om kandidaten die je vertrouwt aan te bevelen om voor het bedrijf te werken, wat de recruiter eventueel kan helpen. Daarnaast onderhoud je op deze manier een positieve werkrelatie, wat altijd goed van pas kan komen.

4. Doe het het liefst via de telefoon

Als je een sollicitatiegesprek hebt gehad en je voelt toch niet de match die je graag zou willen, dan is het netjes om er de tijd voor te nemen. Bel degene die het gesprek bij je heeft afgenomen op en vertel direct wat je besluit is. Succes!

Carriere
  • Huffpost
  • BrunoPress