Good to know: na zoveel jaar zou je je matras moeten vervangen

Wist jij dit al?

matras

Een matras is vaak een dure aankoop, maar het is er niet eentje om op te besparen. Slaap je op een slecht matras? Dan kun je al snel rugklachten krijgen. Om die reden is het dan ook belangrijk dat je je matras op tijd vervangt. Deze signalen wijzen erop dat het tijd is voor een nieuwe.

1. Je matras is al 8 jaar oud

Acht jaar klinkt niet zo lang, maar je matras heeft z’n beste tijd dan wel achter de rug. Nu weten we dat de aanschaf van een nieuwe matras niet goedkoop is. Er nog even op doorslapen kan, maar na tien jaar is het wel écht tijd voor een nieuwe.

2. Je wordt wakker met hoofdpijn en pijn in je rug

Word je ’s ochtends helemaal stijf wakker, zonder dat je iets geks hebt gedaan? Dan is de kans aanwezig dat je je matras moet vervangen. Matrassen verliezen na verloop van tijd hun vermogen om je lichaam steun te bieden wanneer je slaapt.

3. Je matras maakt geluiden

Als je matras kraakt is dat ook een teken dat je matras aan vervanging toe is. De binnenvering is dan waarschijnlijk te oud en biedt je lichaam niet meer de ondersteuning die het nodig heeft.

4. Je matras heeft een duidelijke kuil

Vertoont je matras een duidelijke verzakkingen van je lichaam? Dan is dit een teken dat de veren kapot zijn en dat je matras zijn veerkracht verliest. Als die verzakking zo’n twee centimeter diep is, kan dit al voor problemen zorgen. Want opnieuw krijgt je lichaam dan niet de juiste steun die het verdient. In dat geval moet je matras hoognodig vervangen worden.

5. Je hebt ’s nachts en ’s ochtends veel meer last van huisstofmijt

Huisstofmijt is misschien wel de meest voorkomende allergie en huisstofmijt gedijt goed in matrassen en dekbedden. Deze mijten vermenigvuldigen zich makkelijk in de katoenviltlaag die zich in de meeste binnenveringsmatrassen bevinden. Als je opeens ’s nachts of ’s ochtends veel meer last hebt van je allergieën kan het dat je matras te veel huisstofmijt bevat. Dit is overigens niet iets dat je kunt voorkomen. Wel kun je dit verminderen door een huisstofmijtbestendige matrashoes te gebruiken.

Lifestyle
  • Tips & Weetjes
  • Rachel Claire