Ben je altijd te laat? Met deze tips is dat verleden tijd 

Time to beat the clock! 

Lees ook

Iedereen is in haar leven weleens te laat gekomen op een afspraak. It happens. Chronisch te laat komen kan er echter voor zorgen dat je lui, ongeorganiseerd en onprofessioneel overkomt. Tijd om het tij te keren. Met deze tips lukt het jou wél om op tijd te komen.

Geloof dat je het kunt

Een vlucht halen, een belangrijk sollicitatiegesprek of het huwelijk van een goede vriendin. Voor belangrijke dingen kunnen laatkomers vaak wel op tijd komen. “Mensen die vaak te laat komen zeggen dat ze wel op tijd kunnen komen als het ertoe doet. Als dat het geval is en je wel in staat bent om dan op tijd te komen, is er geen reden waarom je dit niet altijd zou kunnen doen”, stelt Grace G. Pacie, schrijfster van het boek Late: A Timebender’s Guide to why we are late and how we can change.

Volgens Pacie is het belangrijk om je eigen normen en waarden rondom tijd goed onder de loep te nemen. “Misschien heb je onbewust een schaal van acceptabele vertraging. Je staat jezelf dan toe om voor de meeste dingen te laat te komen, terwijl je strikte deadlines wel haalt.” Vraag jezelf daarom af waarom die ene afspraak voor jou niet net zo belangrijk is als een deadline. Zie in hoe belangrijk het is om op tijd te komen. Hierdoor lukt het je beter om jezelf te motiveren.

Denk na over de impact op anderen

“Te laat komen is voor jou misschien niet problematisch, maar het kan wel voor problemen zorgen voor de mensen om je heen”, vertelt Pacie. Volgens haar kan te laat komen voor spanning in een relatie zorgen. Vrienden, collega’s en geliefden gaan zich eraan ergeren dat ze altijd op je moeten wachten. “Als je stilstaat bij hoe anderen zich voelen, voel je meer motivatie om wel op tijd te komen.”

Creëer deadlines voor jezelf

Zoals we al zeiden, lukt het mensen die te laat komen vaak wel om strikte deadlines te halen. Waardoor dat komt? Omdat het niet behalen van een deadline serieuze gevolgen kan hebben. Zie op tijd komen ook als een deadline, eentje die je echt niet mag missen.

‘Straf’ jezelf

Jezelf een lijfstraf opleggen wanneer je weer te laat komt is natuurlijk van de zotte, maar het kan volgens Pacie wel degelijk werken om jezelf een soort straf op te leggen als je weer te laat komt. Een penalty, zo noemt ze het. Als voorbeeld noemt ze dat je geld moet doneren aan een doel waar je helemaal niet in gelooft als je weer eens te laat komt.

Bereid je voor om op tijd komen

Een reden waarom sommigen altijd te laat komen, is omdat ze niet weten wat ze moeten doen als ze ergens te vroeg zijn. “Plan in dat geval iets dat je kunt doen in de tussentijd. Of dat nu een boek lezen is, of e-mailtjes beantwoorden is.” Good luck!

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook