Oei! Deze 8 dingen wil je vermijden tijdens het wassen

Om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden.

De meesten van ons doen het minstens een keer per week: de was. Vuile kleding in de wasmachine en wassen maar, toch? Helaas, je kleding gronding wassen vraagt om iets meer dan just throwing it in. Dit zijn een aantal wasfouten om voortaan te vermijden.

Vlekken inwrijven

Vaak heb je de neiging om te boenen op een vlek, maar hierdoor kan de vlek juist verder intrekken. Bovendien beschadig je mogelijk de stof van je kleding als je te hard schrobt. Als je een vlek maakt, kun je deze wel het best zo snel mogelijk behandelen, maar doe dit voorzichtig. Gebruik bijvoorbeeld een vochtige doek om op de vlek te deppen. Begin rondom de vlek en werk naar het midden toe.

Te veel wasmiddel gebruiken

Wasmiddel maakt je was goed schoon, maar wist je dat te veel van het geurige goedje juist het tegenovergestelde effect kan hebben? Overtollig sop zorgt ervoor dat vuil aan je kleding blijft hangen. Ook kun je last hebben van zeepsporen op je kleding. Let bijvoorbeeld eens op of er wittige sporen onder kraagjes of in de gulp van een broek blijven hangen. Dit kan een signaal zijn dat je met minder wasmiddel beter af bent.

Stomerij-kleding toch wassen

We snappen dat je echt niet altijd zin hebt om naar de stomerij te gaan, en vaak kun je met een rustige handwas net zo goed stomerij-kleding schoon krijgen. Zorg in dit geval wel dat je van tevoren bijvoorbeeld met een vochtig wattenstaafje op een verborgen plek in het kledingstuk checkt of deze bijvoorbeeld kleur aflaat. Zo nee: haal je kleding een paar keer door een sopje, bijvoorbeeld in een handige wasemmer. Rol deze daarna op in een handdoek om het meeste vocht eruit te krijgen. Hierna hang je je kledingstuk op om aan de lucht te drogen. Voilà, schone kleren, zonder stomerij.

Ritsen los

Gooi jij je broeken of vesten altijd gewoon met een losse rits in de wasmachine? Het is beter om dit niet te doen. De tandjes van (vooral metalen) ritsen kunnen zich namelijk vasthaken in andere kleding in de machine en die zo beschadigen.

Knoopjes vast

Voor kledingstukken met knopen geldt juist het tegenovergestelde: deze kun je het best losmaken voor je ze in de wasmachine stopt. In de machine kan er namelijk flink wat spanning op de knopen en knoopsgaten komen te staan. Hierdoor loop je de kans dat de knopen eraf vallen.

Bleek is lang niet altijd nodig

We grijpen maar wat graag naar bleek om de meest hardnekkige vlekken uit onze kleren te krijgen. Maar dat is lang niet altijd nodig. Doe in plaats daarvan je kleren in een grote pan water met enkele citroenschijfjes en kook het water enkele minuten door. Let natuurlijk wel goed op dat je dit alléén doet met kleding die een kookwas aankan.

Een scheve wasmachine hebben

Een wasmachine die scheef staat kan je vloer flink beschadigen. Ook is het voor de machine zélf niet goed: interne onderdelen zoals schokdempers en de lagers kunnen hiermee schade oplopen. Om dit te fiksen, kun je bijvoorbeeld checken of de pootjes verstelbaar zijn. Of zet de wasmachine op een houten plaat van ongeveer 2 centimeter dik. Dit kan de trillingen van de machine beter absorberen.

Sokken los in de machine stoppen

Als jij ook altijd je sokken kwijt bent: probeer je sokken eens in een waszakje te doen. Het kan ook helpen om je sokken allemaal als eerste in de machine te laden. Zo heb je minder kans dat ze verstrengeld raken in andere kleren en stoffen en vervolgens kwijtraken. Door deze fouten te vermijden bij de was, raak je je sokken dus een stuk minder snel kwijt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws