Waarom iedereen in de ban is van skincare met niacinamide 

Dit is wat het ingrediënt doet voor je huid. 

niacinamide

Als het je wat skincare betreft soms duizelt, ben je niet de enige. Drogisterijen hebben meters gevuld met producten die je huid voeden, hydrateren en helpen herstellen. Ben jij momenteel op zoek naar nieuwe skincare producten? Kijk dan uit naar crèmes of serums met niacinamide.

Wat is het? 

Niacinamide, ook wel bekend als nicotinamide, is een ingrediënt dat je in je skincare producten wilt. Het is een vitamine B3-soort: een krachtige antioxidant die een aantal cellulaire processen van de huid ondersteunt. Het is belangrijk om dit op te nemen in je routine, want het lichaam maakte deze vitamine B3 niet aan.

“Het wordt niet van nature door het lichaam aangemaakt, dus je moet huidverzorgingsproducten gebruiken die niacinamide bevatten om de voordelen van het ingrediënt te ervaren”, zo verklaart Tom Allison, senior vice president bij CeraVe, aan HuffPost.

Hoe werkt het?

Niacinamide is een ware alleskunner. De vitamine B3-soort komt voor in allerlei crèmes en serums. Fijne lijntjes, rimpels, acne, eczeem, rosacea, grove poriën, een vette huid en zonneschade kunnen allemaal verlicht worden met dit ingrediënt.

Niacinamide is een beetje de powerfood onder de skincare ingrediënten. Dit komt volgens Erin Greer van Alastin Skincare omdat het ingrediënt de vochtbarrièrefunctie van de huid herstelt. “Naarmate we ouder worden, kunnen we de lipidebarrière (dat wat de huid stralend maakt) verliezen. Niacinamide produceert ceramiden die helpen om die barrière weer te herstellen."

Ook dermatoloog Dhaval Bhanusali is enthousiast over het ingrediënt. Dit omdat het ook nog eens een kalmerende functie heeft. Vrijwel elke huidtype kan het ingrediënt goed verdragen. “Het is echt een fantastisch ingrediënt en ik raad het iedereen aan.”

Vrije radicalen

Ook met vrije radicalen, die moleculen die het verouderingsproces van het lichaam versnelt, weet niacinamide wel raad. “Niacinamide neutraliseert vrije radicalen en vertraagt huidveroudering”, vertelt dermatoloog Melissa Kanchanapoomi Levin. Daarnaast reguleert het ingrediënt ook oliesecretie en celvernieuwing. Om die reden is niacinamide geschikt voor elk huidtype. Van de droge, gevoelige huid tot vette, acne-gevoelige skin types.

Hoewel vrijwel elk huidtype de vitamine B3-soort kan verdragen, is het verstandig om niet overboard te gaan met het ingrediënt. “De meeste mensen kunnen het verdragen, maar ik raad aan om te kiezen voor een concentratie van 2 tot 10 procent. Een hoger percentage kan soms voor irritatie zorgen”, aldus dermatoloog Janiene Luke. Ook Bhunasali raadt aan om niet voor een te hoge concentratie te gaan. “Mijn patiënten zien goede resultaten bij een concentratie tot 6 procent.”

Beauty
  • Huffpost
  • iStock