Onthuld: kan het coronavaccin je menstruatie beïnvloeden?

We zochten het voor je uit.

coronavaccin

Steeds meer mensen hebben inmiddels het eerste vaccin gekregen. En als jij na de eerste of tweede prik een hevigere menstruatie ervoer, dan ben je niet de enige. Het liefst houd je je cyclus zo regelmatig mogelijk, waardoor we ons afvroegen of het coronavaccin hier eventueel invloed op kan hebben.

Klachten over menstruatie na vaccin

Ervoer jij na je eerste of tweede vaccin een hevigere menstruatie, of kwam moeder natuur eerder op bezoek dan je gewend was? Dan ben je niet de enige. In het Verenigd Koninkrijk meldden tot 17 mei 4000 vrouwen bij de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) dat hun ongesteldheid anders was nadat ze het coronavaccin kregen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vertraagde menstruatie of een hevigere menstruatie.

Klachten bij verscheidene vaccins

De meeste van die vrouwen hadden het AstraZenica-vaccin gehad (2734 van de 4000 vrouwen). De anderen hadden Pfizer (1157) of Moderna (66) gekregen, dat berichtte de Britse krant The Sunday Times. De MHRA meldt echter dat dit niet wijst op een verhoogd risico van menstruatiestoornissen of onverwachte vaginale bloedingen na de vaccins.

Immuunreactie

Het mag dan geen verhoogd risico geven, maar we zijn wel benieuwd waarom het lichaam op deze manier op de vaccins lijkt te reageren. Volgens gynaecoloog Jen Gunter kan het ermee te maken hebben dat het gewoon de normale immuunreactie van het lichaam is, zo weet New Scientist.

Toeval

Daarnaast kan de zwaardere bloeding ook gewoon op toeval berusten, vertelt Pat O’Brien, adviseur verloskunde en gynaecologie. Veel vrouwen zullen volgens haar een periode in hun leven hebben waarin hun menstruatie gewoon een beetje van de rit is. Dit kan toevallig net gebeuren nadat vrouwen het vaccin hebben gehad.

Het vaccin lijkt dus (geen) groot effect te hebben op de menstruatie. Wel erkent epidemioloog Leslie Farland dat er veel is dat we nog niet weten. Hopelijk krijgen we in de toekomst meer antwoorden!

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • iStock