Dit is hoe je een föhn het beste kunt schoonmaken

Zo kun je de levensduur van je föhn verlengen.

föhn schoonmaken

Je haar snel drogen of je lokken ermee in model brengen: de föhn is een ware lifesaver, en die verdient dus de juiste aandacht. Wist je bijvoorbeeld dat je je haardroger regelmatig moet schoonmaken? Na verloop van tijd trekt de föhn namelijk haren, stof en andere viezigheid aan. But no worries. Wij vertellen hoe je het haarhulpje kunt schoonmaken.

De föhn schoonmaken

Het schoonmaken van je föhn kan een behoorlijk lastig klusje zijn. Ja, het afnemen van de buitenkant lukt nog wel. Maar hoe kom je goed bij het rooster waar de haardroger de lucht mee binnenhaalt, bijvoorbeeld? Juist dit onderdeel wordt ontzettend snel vies en het is daarom belangrijk dat je dit goed schoonmaakt. Daarvoor kun je het best een oude tandenborstel en een tandenstoker of satéprikker gebruiken. Met de tandenborstel kun je het meeste stof en vuil op het rooster wegpoetsen. Daarna kun je aan de slag met de tandenstoker of prikker om het hardnekkige vuil weg te krabben. Kun je het rooster van je föhn losmaken? Dat scheelt je wat gepriegel. Maak het rooster dan schoon met een vochtige doek en laat het goed opdrogen voordat je ‘m weer op je föhn zet.

Is het luchtrooster schoon? Dan kun je ook de rest van je föhn schoonpoetsen. Daarvoor kun je gewoon een vochtig doekje gebruiken (zorg er wel voor dat je föhn afgekoeld en uit het stopcontact is). Neem alle onderdelen van je haardroger goed af en laat ‘m wederom weer goed drogen alvorens je ‘m gebruikt.

Levensduur verlengen

Het is niet alleen hygiënisch om je haardroger schoon te houden, op deze manier gaat-ie ook nog eens een stuk langer mee. Blijft er namelijk te veel stof en vuil in het luchtrooster hangen? Dan ligt brandgevaar op de loer. Zorg er daarom voor dat je je föhn minimaal eens in de maand een schoonmaakbeurt geeft. Ook is het van belang dat je je haardroger goed opbergt. Hierbij is het vooral belangrijk dat je het snoer niet om het apparaat wikkelt, dan kan-ie namelijk sneller beschadigen. Tot slot is het verstandig om na het föhnen minimaal drie minuten te wachten voordat je je haardroger opbergt. Zo heeft het apparaat de tijd om af te koelen en voorkom je brandgevaar.

Beauty
  • Tips en Weetjes
  • iStock