5 tekenen dat je te kampen hebt met relatieproblemen in een vroeg stadium 

En zo pak je ze aan.

relatieproblemen

Als je verliefd bent, dan ziet de wereld er vaak een stuk rooskleuriger uit. Je significant other zie je dan ook door de bekende roze bril. Cute! Alleen vallen hierdoor de vroege tekenen van eventuele relatieproblemen je minder snel op. Het resultaat? Dat deze problemen na verloop van tijd erger kunnen worden. Daarom een paar tips om deze tekenen in een vroeg stadium te herkennen, zodat je ze op tijd kunt behandelen.

Red flags

Merk je iets op wat voor jouw gevoel een beetje vreemd lijkt? Misschien is je partner controlerend of hebben jullie altijd ruzie. Kijk in ieder geval op dit soort momenten niet de andere kant op. "Iedereen gedraagt zich meestal op zijn best in het begin van een relatie", vertelt Dr. Alisa Ruby Bash aan Bustle. Maar wist je dat het belangrijk is om ook de kleine irritaties uit te spreken, zodat deze niet groter worden dan ze daadwerkelijk zijn? Als er in het begin al direct veel tegenstrijdigheden zijn, dan zou je volgens Bash er het best een eind aan kunnen breien. "Het wordt er niet beter op."

Nou is dit misschien wat recht voor zijn raap en hoef je natuurlijk niet bij de eerste keer er direct een punt achter te zetten. Maar er zijn enkele vroege tekenen die kunnen duiden op red flags in een later stadium van je relatie. Welke dit zijn? We geven je hieronder een paar voorbeelden.

1. Jullie communiceren niet goed

Een ding dat veel problemen kan veroorzaken naarmate de jaren verstrijken? De communicatiestijl die niet op één lijn zit met elkaar. "Wat betekent dat er een onvermogen is om effectief te communiceren", legt huwelijks- en gezinstherapeut Sharon Gilchrest O'Neill uit. Dit heeft betrekking op alles, van wat je met elkaar deelt, hoe je het zegt en zelfs hoe je ruzie maakt. Als jullie deze dingen beiden anders aanpakken, dan kan dat uiteindelijk leiden tot gevoelens van verwarring. Ai! Goede communicatie is dus echt key.

2. Je betrapt hem/haar op een leugen

Zelfs de kleinste leugen kan een grote rode vlag zijn. "Dit lijkt in eerste instantie misschien onschuldig, maar leugens - zelfs kleine - vertegenwoordigen vaak diepere dingen, zoals onzekerheid in de relatie of iets belangrijkers", vertelt klinisch psycholoog Dr. Josh Klapow. Hoe verleidelijk het kan zijn om dit aan je voorbij te laten gaan om de goede vrede te bewaren, overweeg toch om erover te praten. Vroegtijdig communiceren over kleine problemen is de enige manier om te zien of ze op te lossen zijn.

3. Je partner is controlerend en veeleisend

Als je net aan het daten bent, laat (ook jij) je van je beste kant zien. Volgens Bash is dit omdat ze indrukwekkend, relaxt en interessant willen overkomen. Als je partner zich van zijn/haar "beste kant" laat zien en je nu al tekenen van een toxic gedrag opmerkt, dan wil je misschien twee keer nadenken of je wel echt verder wil met diegene. Noted!

4. Jullie hebben geen seksuele chemie

Passen jullie op seksueel gebied niet goed bij elkaar? Dan kun je daar zeker aan werken door te communiceren en te experimenteren. Soms heeft het even tijd nodig, voordat je echt op elkaar bent ingespeeld en elkaar helemaal vertrouwd op dat gebied. Maar als er helemaal geen chemie lijkt te zijn, houd er dan rekening mee dat dit probleem zich niet altijd vanzelf oplost. Vooral als jullie niet bereid zijn om erover te praten.

"In de beginfase van een relatie, wanneer de verliefdheid het grootst is, zien we misschien wat verschillen en zijn we meer bereid om compromissen te sluiten. Maar naarmate de relatie zich ontwikkelt tot een langdurige relatie, kan de seksuele ongelijkheid opvallender worden, of kunnen die compromissen niet meer zo duurzaam zijn", legt huwelijks- en gezinstherapeut Saba Harouni Lurie uit.

Natuurlijk is sex niet alles in een relatie, dus het is ook mogelijk om een geweldige relatie te hebben, zelfs als jullie op seksueel gebied niet op één lijn zitten. Praat er in ieder geval over als het je dwars zit.

5. Jullie hebben verschillende sociale verwachtingen

Natuurlijk hoef je niet identiek te zijn om een relatie te laten werken. Want: tegenpolen trekken elkaar aan, toch? Het kan alleen geen goed teken zijn als jullie een totaal verschillende benadering van socialiseren hebben. Als jij een introvert type bent, terwijl je partner juist extravert is (of vice versa), dan kan het zijn dat je in de eerste dagen van het daten buiten je comfort zones stapt. Je beste kans om deze relatie te laten slagen? Door er open en eerlijk over te zijn hoe je je voelt.

"Uiteindelijk probeer je als introvert-extrovert koppel de gelukkige plek te vinden tussen introversie en extraversie. Dit kun je alleen doen door open te communiceren, en door vallen en opstaan", aldus Adam C. Earnheardt, voorzitter en professor van de afdeling communicatie aan de Youngstown State University.

Heb je echter helemaal geen gemeenschappelijke basis? Dan zou dat, volgens Bash, er uiteindelijk toe leiden dat jullie in een later stadium steeds meer gescheiden gaan leven.

Misschien ook voor jou:
Kun je een gezonde relatie hebben als je partner een narcist is? 
Lifestyle
  • Bustle
  • Charly Pn