Zo krijg je tijdens het zomerseizoen een goede nachtrust

We geven je 3 tips.

zomerseizoen

Hoewel we in Nederland de laatste tijd met minder mooi weer te kampen hebben, zien de weersvoorspellingen er voor de komende week eindelijk goed uit. Denk aan dagen met langer licht en warme nachten. Maar hoe zorg je ervoor dat je tijdens het zomerseizoen een goede nachtrust krijgt? We verzamelde drie tips.

1. Pak de hitte aan

De meesten mensen slapen het best in een kamer met een temperatuur van 18 graden Celsius. Een koele kamer ondersteunt de temperatuurdaling van het lichaam als je je klaarmaakt om te gaan slapen. Deze daling zorgt er ook voor dat je het koud krijgt als je moe wordt. "Als de omgevingstemperatuur erg warm is, maakt dat voor ons lichaam moeilijk om die natuurlijke prikkel om in slaap te vallen te vinden", legt gedrags- en sociale wetenschapper Wendy Troxel uit aan mindbodygreen.

Belangrijk dus om je kamer zo koel mogelijk te houden. Zet 's nachts een ventilator aan en stap onder de douche vlak voordat je naar bed gaat. "Je lichaamstemperatuur daalt nadat je uit het water bent, wat het inslapen kan bevorderen."

2. Langer licht

Volgens Troxel is blootstelling aan licht de belangrijkste externe factor die je biologische klok regelt. "In de zomer blijft het langer licht, waardoor je bedtijd later kan worden en het in slaap vallen én blijven moeilijker kan worden." Het ochtendlicht kan je ook vroeger wakker maken dan je zou willen. "Laat natuurlijk licht kan een uitdaging zijn voor vroege vogels, terwijl vroeg ochtendlicht een uitdaging kan zijn voor nachtbrakers", aldus Jeff Kahn, CEO van Rise Science.

Hoewel je geen controle hebt over de zon, kun je wel bepalen hoeveel zon er in de zomer je slaapkamer inkomt. Investeer in verduisterende gordijnen (of een goed slaapmasker) om ervoor te zorgen dat je slaapritme hetzelfde blijft.

3. Drukkere levensstijl

De warme zonnige dagen hebben de neiging om een rijker sociaal leven te leiden. Het zomerseizoen brengt de meesten van ons in de verleiding om vlak voor het slapengaan nog tot laat drankjes te drinken met vrienden en geliefden. Hoewel deze uitjes zeker de moeite waard zijn, kunnen ze wel je slaappatroon verstoren. Al helemaal als er drank in het spel is, kan vooral je REM-slaap eronder lijden. "Alcohol kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en dat je tijdens de eerste helft van de nacht beter slaapt, maar het verstoort de slaapkwaliteit tijdens de tweede helft van de nacht."

Probeer je aan een consistente bedtijd te houden, door bijvoorbeeld een bedtijdalarm in te stellen. Natuurlijk horen de leuke avondjes er ook bij. Maar probeer om zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan, om je slaap zo goed mogelijk te bevorderen.

Misschien ook voor jou:
Aha! Zo donker moet je slaapkamer écht zijn voor een goede nachtrust
Lifestyle
  • mindbodygreen
  • iStock