Is het beter om met een hongergevoel naar te bed gaan of om ’s avonds laat nog te eten?

We zochten het voor je uit.

Lees ook

Je hebt vast weleens gehoord dat het niet verstandig is om 's avonds laat nog iets te eten. Maar hoe serieus moet je dit nou echt nemen? En wat als je je niet aan deze 'regel' houdt? We vroegen het ons af. Want: kun je beter met een hongergevoel naar bed gaan of kun je beter nog iets eten voor het slapengaan? We zochten het voor je uit!

De nadelen

Eten vlak voor het slapen gaan, is niet erg ideaal. Vooral als je grijpt naar snacks die boordevol suiker en/of verzadigd vet zitten. Als je met een propvolle maag naar bed gaat, dan kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen, waardoor je de hele nacht cravings kunt hebben voor calorierijk voedsel. Als je moe bent, kunnen je hormonen namelijk op je eetlust inspelen, waardoor je op zoek gaat naar suikerrijk voedsel om je weer op te peppen.

Aan de andere kant is het ook niet ideaal om met een hongerige maag naar bed te gaan. Je hebt vast weleens midden in de nacht wakker gelegen, starend naar het plafond omdat je maag aan het knorren was. Het resultaat? Je komt (bijna) niet meer in slaap, omdat je alleen maar aan eten kunt denken. Ai!


Wat te doen?

Je wil niet naar bed met een volle maag, maar je wil ook niet met een hongergevoel gaan slapen. What to do? “Mijn eerste tip is eerst en vooral om te luisteren naar je lichaam. Als je honger hebt, eet dan, ongeacht het tijdstip van de dag. Zie het als een nieuwe kans om je lichaam te voeden. Het is niets om je schuldig over te voelen”, legt diëtiste Melissa Meier uit aan Body+Soul.

Natuurlijk is het een goed idee om je maaltijden en snacks zo te timen dat je geen trek meer hebt als je naar bed gaat. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar als je je een keer in deze situatie bevindt, dan zijn er een paar gezondere snacks die je gerust voor het slapengaan kunt eten. Ze helpen je om de honger te stillen, zonder dat je alle onnodige calorieën, suiker en vet binnenkrijgt. Terwijl die zoetige en hartige midnight snacks natuurlijk ook moeten kunnen als daar je voorkeur naar uit gaat!

Hieronder 10 'gezondere' varianten:

  1. Een vers stuk fruit
  2. Een paar gedroogde dadels of abrikozen
  3. Een stukje toast en een theelepel natuurlijke pindakaas
  4. Een paar lepels yoghurt en wat bessen
  5. Een beker warme melk
  6. Een plakje kaas en een paar volkoren crackers
  7. Een paar volkoren crackers en tzatziki
  8. Een handvol groentesticks en hummus
  9. Een hardgekookt ei
  10. Wat overgebleven geroosterde groenten

Bron: Body+Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook