Deze dingen kun je beter niet doen tijdens een sollicitatiegesprek

Een goed begin is het halve werk.

sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor velen een gevreesd onderdeel. Wat als je een goedbedoelde vraag op de verkeerde manier stelt? Wat als je een slechte eerste indruk maakt? Het is en blijft altijd spannend, maar een goed begin is het halve werk! Daarom 4 dingen die je beter niet meer kunt doen tijdens een job interview. Komen ze:

1. Geen vragen stellen

Zelfs als je solliciteert bij een bedrijf dat je al goed kent, zou je voorbereid moeten zijn met een paar vragen. Zo weet de interviewer dat je betrokken bent. "Als je zegt dat je geen vragen hebt, laat je de interviewer zien dat je niet echt om de baan geeft, dat je lui bent of dat je je niet goed hebt voorbereid", legt Vicki Salemi uit aan PureWow.

2. Negatief zijn over je vorige werkgever

Misschien ben je niet helemaal gelukkig met je huidige (of inmiddels vorige) werkgever, maar het is een echte no go als je iets negatiefs over hem/haar tegen je potentiële baas zegt. Dit is namelijk zeer onprofessioneel. "Het getuigt gewoon van slecht gedrag. De werkgever die het sollicitatiegesprek bij je afneemt, kan zich gaan afvragen of je dit uiteindelijk ook over hun bedrijf zult zeggen."

3. Direct vragen hoe het ging

Waarschijnlijk verlaat je nooit een sollicitatiegesprek met het gevoel dat je het echt helemaal gerockt hebt. Maar vragen om directe feedback kan wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen.

4. Vragen hoeveel je gaat verdienen

Natuurlijk wil je er zeker van zijn dat je betaald krijgt wat je waard bent, maar aan het einde van je sollicitatieproces er pas naar vragen is voor veel werkgever een no go. "Mensen willen rekening houden met elkaars tijd. Een werkgever wil dus niet aan het eind van het sollicitatieproces pas te horen krijgen dat je het salaris te laag vindt." Bedenk dus hoe je dit tactisch kunt aankaarten tijdens het sollicitatieproces.

Carriere
  • PureWow
  • The Devil Wears Prada