Onthuld: is het echt zo slecht om elke dag zout te eten?

Als er één smaak is waar velen niet zonder mee kunnen, dan is het wel zout.

zout eten

Als er één smaak is waar velen niet zonder mee kunnen, dan is het wel zout. Het wordt voor veel gerechten gebruikt, zodat je maaltijd niet te flauw smaakt. Ook als je zoutloos kookt en het nooit over je maaltijden heen strooit, dan zit het waarschijnlijk wel bewerkt in iets anders dat je eet. Maar hoe slecht is het eigenlijk als je het elke dag binnenkrijgt?

Teveel zout

Ons lichaam heeft zout nodig, maar met zekere mate. "Als het op zout aankomt, is het de dosis die je inneemt de grote boosdoener. De wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het verminderen van de zoutinname, net zo belangrijk is als stoppen met roken als het gaat om hartziekten", legt voedingsdeskundige Rohini Bajekal van Plant-Based Health Professionals UK aan Stylist uit.

Het eten van een grote hoeveelheid zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, die op zijn beurt de kans op hartziekten en beroertes verhoogt. Daarnaast verhoogt het ook de kans dat je lichaam vocht vasthoudt. "Als je teveel zout eet, kunnen je nieren het teveel aan natrium niet uit je bloed filteren. Dat overtollige water zet dan extra druk op je hart en bloedvaten, waardoor je een hoge bloeddruk krijgt." Ai!

Natrium

Ons lichaam heeft niet zozeer zout nodig, we hebben het natrium nodig dat in het zout zit. Volgens El-Shafie is natrium essentieel voor ons lichaam. "Om de algehele vochtbalans te handhaven, zuurstof en voedingsstoffen te transporteren en onze zenuwen te laten werken."

De voedingsdeskundige legt verder uit: "Natrium is een essentiële voedingsstof die het lichaam in relatief kleine hoeveelheden nodig heeft. Het is ook een zeer populair ingrediënt dat in de voedingsindustrie wordt gebruikt. Het probleem doet zich echter vooral voor wanneer te veel natrium wordt geconsumeerd en we ons niet eens realiseren hoeveel invloed het heeft op ons lichaam", aldus El-Shafie.

Hoeveel zout zou je dan 'mogen' eten?

Hoeveel zout we per dag maximaal mogen binnenkrijgen? Volgens de Hartstichting krijgen we gemiddeld 9 gram zout per dag binnen, terwijl zij maximaal 6 gram per dag adviseren. Minder zout eten kan namelijk helpen om de bloeddruk te verlagen. Alleen het minderen van zout is zo gemakkelijk nog niet, vooral als je je nog niet van het onderstaande bewust bent.

Voedingsdeskundige El-Shafie geeft namelijk aan dat het probleem vooral bij het bewustzijn ligt. Zo zijn velen zich nog niet bewust van het feit dat aan de meeste voedingsproducten al zout is toegevoegd. Enne, dan hebben we het niet over die kant-en-klaar maaltijden. "75% van het zout dat we consumeren is toegevoegd aan ons dagelijks voedsel. Het zit niet alleen in kant-en-klaar maaltijden, soepen en sauzen. Ook brood, ontbijtgranen en zoetigheden kunnen een zoutige verassing bevatten."

"Voedingsmiddelen hoeven niet zout te smaken om zout te zijn." En dat is een van de redenen waarom het moeilijk kan zijn de zoutinname te verminderen. Als het al in het voedsel zit dat we kopen, kunnen we het er niet uithalen. Maar nu je dit weet, zou je er natuurlijk wel beter op kunnen letten.

Lifestyle
  • Stylist, Hartstichting
  • Stephen Rheeder