Wat je wel en niet moet zeggen wanneer je je ontslag indient 

Zodat je op goede voet blijft staan met je ex-werkgever.

In Amerika is nu de zogenoemde Great Resignation gaande. Nu corona daar meer en meer onder controle is, willen millennials andere uitdagingen aangaan. Of de trend ook in Nederland volgt is nog even afwachten. Denk je eraan om wel je ontslag in te dienen? Dan zijn dit de dingen die je wel en niet moet aankaarten wanneer je je ontslag indient.

Feedback 

Als jij je werk naar behoren deed, zal je leidinggevende of de HR-afdeling graag willen weten hoe jij je tijd bij het bedrijf hebt ervaren. Volgens recruiter Brianne Thomas wil een bedrijf dit weten om te voorkomen dat andere goede werknemers ook ontslag nemen. Volgens Thomas is je ontslaggesprek dan ook het moment om met je leidinggevende te delen wat het bedrijf kan doen om de werkervaring te verbeteren.

“Als het lastig was om te communiceren, of je niet genoeg feedback kreeg, is dat nuttig om te delen”, vertelt Thomas aan CNBC Make It. Ook zou je volgens de expert met je leidinggevende kunnen delen wat ervoor had kunnen zorgen dat jij langer was gebleven.

Emoties

Carrièrecoach Chelsea Jay heeft ook nog enkele tips. Zo raadt ze aan om van tevoren te vragen of het gesprek vertrouwelijk is indien je tegenover iemand van personeelszaken zit. Vraag daarnaast ook in hoeverre jouw feedback gedeeld zal worden met de mensen met wie je werkte. “Als je dit weet, kun je makkelijker eerlijk zijn”, deelt Jay.

Of een gesprek nu vertrouwelijk is of niet, Jay raadt aan om het niet te emotioneel en persoonlijk te maken. “Stick to the facts”, luidt haar advies. Je kunt bijvoorbeeld vertellen welke mogelijkheden je nieuwe baan je bieden, mogelijkheden die zich niet voordeden bij je huidige functie. Op deze manier voorkom je een te persoonlijk gesprek.

Wat je niet moet doen

Dat jij opstapt, betekent niet dat het bedrijf de problemen gaat aanpakken die jou deden vertrekken. Ervoer je elke keer weer hetzelfde probleem? Dan kun je aangeven dat dit de reden is waarom je vertrekt. Ingaan op het probleem kun je echter beter achterwege laten, zo raadt Thomas aan.

Jay sluit zich aan bij Thomas. Als je wel in detail treedt, kan een ontslaggesprek al snel oververhit raken. En met boosheid of zelfs met ruzie wil je je carrière bij je werkgever niet afsluiten. “Je weet nooit of je ze in de toekomst nog nodig gaat hebben als referentie.” Daarnaast is de kans groot dat je in dezelfde branche blijft werken en je diegene nog een keer gaat tegenkomen. Je wilt dat mensen goede dingen over je blijven zeggen, ook als je niet meer voor het desbetreffende bedrijf werkt.

Bron: CNBC Make It | Beeld: iStock

Laatste nieuws