Say what?! Rozenwater zou wonderen voor je haar verrichten

Goed voor een droge hoofdhuid, roos en pluizig haar.

rozenwater

De laatst tijd poppen er overal beautyhacks voor je haar op, zo schreven we laatst waarom je je lokken zou moeten wassen met appelazijn. Spoiler: haalt al het vettigheid én viezigheid eruit. Enne, rijstwater zou helpen bij het versnellen van de haargroei. Good to know! Maar wist je dat rozenwater ook wonderen voor je haar kan verrichten? We leggen je de nieuwe trend uit.

Rose water

Het is je vast al opgevallen dat het ingrediënt in veel haar- en huidverzorgingsproducten te vinden is. Maar heb je er ooit weleens over nagedacht om het rechtstreeks op je lokken aan te brengen? Hoewel rose water op dit moment een heuse trend is, is het eigenlijk niks nieuws. Rozenwater wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt in verschillende schoonheidsculturen over de hele wereld.

Niet alleen ruiken je lokken heerlijk naar bloemen, het zou ook wonderen voor je hoofdhuid verrichten. "Rozenwater vermindert irritatie en ontstekingen van de hoofdhuid, en daarnaast helpt het ook tegen jeuk. Het is een mild middel dat helpt om de overtollige olie/talg onder controle te houden, zodat de hoofdhuid gezond en gehydrateerd blijft", legt tricholoog (dermatoloog gespecialiseerd in haarziekten en haarafwijkingen, red.) Kerry E. Yates uit aan Well+Good.

Gebruik het met mate

Volgens Paul Jarrod Frank, cosmetisch dermatoloog, kan rozenwater dankzij de milde werking helpen om de overtollige olieproductie te verminderen. "Het bevat ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor milde gevallen van roos of eczeem - met nadruk op mild."

Wel kan het ingrediënt mogelijke irritatie veroorzaken bij mensen met een supergevoelige huid of bij mensen die gevoelig zijn voor essentiële oliën. Het is dus verstandig om eerst een patch test uit te voeren. Volgens de cosmetische arts zou het voor iedereen vrij veilig moeten zijn om het op je haar te gebruiken, tenzij je natuurlijk allergisch bent voor de bloem. "Net als andere behandelingen moet je het met mate gebruiken", aldus dr. Frank.

Hij waarschuwt ook dat te veel op je huid of haar sprayen je haar kan uitdrogen. So, don't overdo it!

DIY

Ingrediënten:

• 4 rozen
• Gedestilleerd water
• 4 kleine spuitflesjes

Zo maak je het:

1. Verwijder voorzichtig de bloemblaadjes van de stelen.

2. Doe ze in een grote pot en voeg gedestilleerd water toe om de bloemblaadjes te bedekken. Je wilt niet te veel water toevoegen, omdat dit je mengsel verdunt.

3. Breng het water op middelhoog vuur aan de kook, dek af en laat het 20 minuten zachtjes koken. De rozen moeten bleek van kleur worden.

4. Scheid de bloemblaadjes van het water met een zeef. Laat afkoelen.

5. Voeg 100 gram rozenoplossing toe aan 300 gram water in kleine flesjes met spuitdop.

6. Bewaar op een koele, droge plaats. Een maand houdbaar.

Beauty
  • Well+Good
  • Helena Ije