Dit is wat je wil weten over het spiraaltje

Je hebt verschillende varianten.

Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen verkrijgbaar om de kans op een zwangerschap te voorkomen. Van de (prik)pil tot condooms en van een hormoonstaafje tot het pessarium. Ook kun je kiezen voor het nog altijd populaire spiraaltje. Maar kies je dan voor een koperspiraal of ga je liever voor de hormonale variant? Hieronder leggen we uit wat je erover moet weten.

Koper of hormonaal spiraaltje?

De keuze voor een hormonaal spiraaltje is er altijd een die je moet maken in overleg met je dokter. Maar het helpt altijd om je vast een beetje in te lezen! De twee spiraaltjes zien er hetzelfde uit, maar ze werken behoorlijk anders. Een koperspiraaltje zorgt ervoor dat een soort ontstekingseffect optreedt in de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat zaadcellen maar moeilijk bij de eicel kunnen komen. Een hormoonspiraal maakt echter gebruik van (de naam zegt het al) hormonen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je eierstokken niet meer elke maand een eicel vrijgeven. En geen eicel betekent geen zwangerschap

Succesvol

Spiraaltjes zijn bovendien een van de meest makkelijke voorbehoedsmiddelen. Eenmaal ingebracht, blijven ze jarenlang werken. Je hoeft niet dagelijks een pil in te nemen of elke paar maanden een prik te halen: één afspraak en je bent voor jaren voorzien. Voor een hormonaal spiraaltje geldt dat deze drie tot vijf jaar werkt. Een koperspiraal werkt wel vijf tot zelfs tien jaar! Daarnaast zijn spiraaltjes ook één van de beste anticonceptiemiddelen met een effectiviteit van maar liefst 99 procent. Hormoonspiraaltjes hebben het extra voordeel ten opzichte van de pil dat ze minder snel bloedproppen kunnen veroorzaken.

Opletten

Een bijwerking van beide soorten spiraaltjes zijn veranderingen aan je menstruatie. Bij een hormoonspiraaltje geldt dat de menstruatie soms flink lichter wordt of in enkele gevallen volledig ophoudt. Een koperspiraaltje kan er echter voor zorgen dat je menstruatie onregelmatig wordt of dat je te maken krijgt met extra hevige kramp of bloeding. Bovendien kleven aan beide spiraaltjes het risico van bloedingen of ontstekingen. Op de korte termijn is er met een spiraaltje bijna altijd wel sprake van kramp. Dat valt echter te verwachten: je stopt immers opeens iets in je baarmoeder wat je lichaam niet kent.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws