Waarom een 'break' van je werk je zelfvertrouwen kan beïnvloeden

Een derde ervaart een dip in hun zelfvertrouwen.

werk zelfvertrouwen

Wist je dat een break van je werk, maakt niet uit van welke duur, je vertrouwen in je eigen capaciteiten kan beïnvloeden? Of je nu een sabbatical year hebt of gewoon een tijdje verlof opneemt, op een gegeven moment wil je weer beginnen met werken. Maar hoe zorg je er dan voor dat je met vol zelfvertrouwen weer begint? Hieronder de redenen waarom je je onzeker kunt voelen en wat je eraan kunt doen.

Onderzoek

Een derde van alle mensen die terugkeren op de werkvloer, ervaren een dip in hun zelfvertrouwen. Daarnaast komt een verlies aan het zelfvertrouwen bijna twee keer zo vaak voor bij vrouwen. Dit komt omdat zij over het algemeen vaker een loopbaanonderbreking nemen, vanwege bijvoorbeeld een zwangerschap, blijkt uit een nieuw rapport van Vodafone UK.

Deuk in je zelfvertrouwen

Volgens professor Mary Shapiro, is het logisch dat afwezigheid een deuk in je zelfvertrouwen kan veroorzaken. "Als je er lang uit bent, kan de industrie verder zijn gegaan. Misschien kom je terug in een sector met nieuwe instrumenten, nieuwe wetten en/of nieuwe manieren om dingen te doen. Je moet dan niet denken: 'Ik weet alles en ik kan verder gaan waar ik gebleven was'."

Als je niet gemakkelijk weer kunt instappen, vooral in een functie waarin je je ooit zeer bekwaam voelde, kun je snel aan je capaciteiten gaan twijfelen. Volgens Lisa Unwin, partner bij wervingsadviesbureau Inclusivity en co-auteur van She's Back: Your Guide to Return to Work, gaat technologie zo snel dat het mensen kan beangstigen. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je wordt buitengesloten.

Een gebrek aan contact met je werkplek, kan je ook doen vergeten wat je kunt bereiken. Je begint aan jezelf te twijfelen en je vergeet je successen uit het verleden. In plaats daarvan vallen de meer recente struggles en fouten op. Maar herinnerd worden aan je capaciteiten kan je juist helpen om die zelfvertrouwen terug te krijgen.

Wat je kunt doen

Af en toe contact opnemen met je collega's tijdens je afwezigheid, kan een nuttige manier zijn volgens Unwin. Dit is vooral nuttig als je probeert je plekje terug te vinden in het bedrijf waarvoor je werkt. Shapiro raadt aan om ook naar het verleden te kijken en dan niet alleen workwise. "Wat waren enkele uitdagingen waarmee je werd geconfronteerd die niets met je werk te maken hadden? Welke vaardigheden stelden je instaat om daarmee om te gaan? Dat zijn vaardigheden die je misschien ook nodig hebt als je weer terug aan het werk gaat."

Het identificeren van deze vaardigheden kan je zelfvertrouwen een boost geven. Wie nam bijvoorbeeld vrij om de kinderen op te voeden? Diegene realiseert zich misschien dat zijn/haar vaardigheden op het gebied van timemanagement aanzienlijk zijn verbeterd. Mensen die vrij namen om te reizen, komen misschien beter terug als probleemoplossers. En hoe zit het dan met de werknemers die (misschien door de pandemie) na terugkomst ontslagen werden? Zij zullen misschien merken dat ze nu veel veerkrachtiger zijn geworden.

Carriere
  • BBC
  • iStock