Is het mogelijk om weer verliefd te worden op je ex?

Wat denk jij?

verliefd

Een relatie beëindigen is vaak al moeilijk genoeg. Is het wel het juiste om te doen en hoe gaat het daarna? Na een break-up ervaar je meestal een heleboel emoties die door elkaar heen vloeien. Maar zodra het 'uit' is, zijn die gevoelens die je voor hem of haar had dan ineens verdwenen? En kun je na een paar jaar weer verliefd op dezelfde persoon worden, zelfs als je tijd met andere mensen hebt doorgebracht? We vroegen het ons af.

Experts aan het woord

Volgens experts is het vrij simpel: ja, het is mogelijk om weer verliefd te worden op je ex. Enne, de reden daarvoor is eigenlijk best logisch. "Als je eenmaal van iemand houdt, tenzij je respect voor diegene weg is, kun je altijd weer van hem of haar houden", zegt Susan Trombetti, matchmaker en CEO van Exclusive Matchmaking, tegen Elite Daily.

Volgens Trombetti komt dit ook omdat dit de persoon is die jouw hoop, dromen en geheimen kent. "Jullie hadden een band die makkelijk te herstellen is. Waarom denk je dat sommige mensen zich altijd bedreigd voelen door de ex van hun partner? Jij hebt hen in je greep en vice versa."

De liefde blijft

Het kan moeilijk zijn om verder te gaan zonder je ex, omdat zij een groot onderdeel van je leven waren. Sommige deskundigen denken zelfs dat, in plaats van dat je weer verliefd wordt op je ex, sommige mensen nooit helemaal ophouden met het houden van hun ex-lovers.

Het is dan ook mogelijk dat je ex altijd een stukje in je hart blijft houden. Dit wil echter niet zeggen dat jullie niet compleet zonder elkaar kunnen, maar als het een liefdevolle relatie was, dan kan je dit stukje wel voor altijd met je meedragen. Volgens matchmaker Heather Kristian Strang, word je dan ook niet opnieuw verliefd op een ex. "De liefde was er altijd al, de vraag is nu of je er werk van wilt maken om het weer samen op te pakken."

En nu?

Het kan nogal een verwarrend proces zijn, omdat je waarschijnlijk met veel vragen zit. "Het is oké om weer verliefd te worden op je ex als er dingen veranderd zijn. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat je het hebt uitgemaakt voor een reden", aldus Trombetti. De matchmaker geeft dan ook aan dat je niet je emoties de overhand moet laten nemen.

"Als iemand bereid is om te werken aan de dingen die voorheen verkeerd gingen in jullie relatie, dan zou je het kunnen overwegen om het nog een keer te proberen. Als er echter iets heftigs is voorgevallen, zoals dwangmatig liegen, dan is dat altijd een no-go."

Daarnaast is het ook goed om de volgende vraag aan jezelf te stellen: "Mis je je ex écht of ben je eenzaam?" Als je weet dat je ex niet de ware voor je is, dan kun je het het beste laten voor wat het is. Maar als de relatie gezond, gelukkig en stabiel was, en jullie gingen uit elkaar om redenen die nu tot het verleden lijken te horen, dan kan het geen kwaad om het opnieuw te proberen.

Misschien ook voor jou:
Aha! Op zoveel personen word je gemiddeld verliefd in je leven
Lifestyle
  • Elite Daily
  • Ketut Subiyanto