Aha! Dus zo ga je een gesprek over de uitgaves van je partner aan

De geldkeuzes van je partner bespreken, zonder dat het resulteert in een woordenwisseling.

geldzaken partner

Elke relatie kent zo z'n knelpunten, en blijkbaar liggen vele koppels nog weleens in de clinch met elkaar wanneer het gaat over geld. Elkaars uitgaves, om precies te zijn. Wil jij de geldkeuzes van je partner graag aankaarten? Dit is hoe je dat doet, zonder in een verhitte discussie te raken.

Maak geen verwijten

Het is makkelijk om meteen allemaal verwijten naar het hoofd van je partner te slingeren als hij of zij geld heeft uitgegeven aan zaken waar jij het niet mee eens bent. Het kan resulteren in knallende ruzie. Wil je een conflict met je partner voorkomen? Dan is er volgens relatietherapeut Catherine Richardson een manier om dat te voorkomen.

Met slechts één simpele zin kun je het ontketenen van een ruzie tijdens een geldgesprek voorkomen: 'Kun je deze kosten voor mij inzichtelijk maken?’, zo adviseert Richardson aan Pure Wow. “We willen vaak te graag laten horen hoe wij over iets denken en vergeten om te luisteren”, aldus de therapeut. Door om inzicht te vragen, kun je meer begrip krijgen voor je partner en diens inzichten.

Inzicht

Het is goed om je in je partner te verplaatsen als hij of zij geld heeft uitgegeven aan dingen die jij niet begrijpt. Die ene fles wijn van 40 euro, was die nu echt nodig? Voor jou misschien niet. Maar het kan dat je geliefde daar in het weekend intens van geniet en zichzelf wilde trakteren.

Weet je eenmaal waarom je partner geld uitgaf aan iets ‘niet nuttigs’, dan kun je ook een plan van aanpak maken. Je kunt dan bespreken of die uitgave wel of niet in jullie budget past. Maar vergeet ook niet tijdens dit gesprek om te blijven luisteren naar je partner en diens behoeftes. Als het niet in het budget past, bespreek dan wat jullie kunnen laten om dat ene wel te blijven doen. Je wilt het doen als een team en dat gevoel moet je elkaar tijdens een dergelijk gesprek altijd blijven geven.

Lifestyle
  • Pure Wow, Tips en Weetjes
  • iStock