Dit is de reden waarom warmte na een regenbui vaak blijft hangen

De zomerdagen voelen vaak 'benauwd' aan in Nederland.

We couldn't help but wonder, maar hoe kan het dat de hitte na een regenbui blijft hangen? Zomerdagen in Nederland gaan vaak gepaard met een 'benauwd gevoel'. Enne, als je je dan plakkerig voelt, dan klinkt een flinke regenbui als dé oplossing. Alleen is dit een illusie, want het blijft vaak na die tijd nog steeds warm en plakkerig. We leggen je uit hoe dit kan.

Benauwd

Hoe fijn het ook zou zijn om na een plensbui een koelere lucht te hebben, helaas werkt Moeder natuur niet zo. Het gaat namelijk zo: na een regenbui koelt de lucht een paar graden af. De aarde en de atmosfeer zijn tijdens de regenbui nog heel erg warm, waardoor je niet voelt dat het koeler is. Het wordt wel benauwder, omdat het vocht direct weer verdampt. Dat betekent dus dat het na een regenbui vaak nog warmer is dan eerst. En dit zorgt voor het benauwde gevoel. Aii…

Lichtpuntje

Er is ook een lichtpuntje aan dit hele verhaal, want het kan nooit warmer dan 42 graden worden in Nederland. Weervrouw Nicolien Kroon, van Buienradar, legt uit hoe dit precies zit. “Voor een temperatuur van 40 graden moeten de omstandigheden ideaal zijn”, aldus Nicolien in een video van RTL Nieuws. “Het gaat om vier omstandigheden: hoogzomer (juli of augustus), hogedrukgebied (wekenlang weinig bewolking), droogte en windrichting (over land). Zelfs als alle omstandigheden ideaal zijn, zorgt het koele zeewater ervoor dat temperaturen rond de 40 graden wel het maximum zijn.” Gelukkig maar!

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws