Deze tekenen wijzen erop dat je de verkeerde verzorgingsproducten gebruikt 

Levert jouw skincare ritual wel het juiste resultaat? 

Op het world wide web kun je tegenwoordig veel research doen naar skincare-ingrediënten en naar het effect ervan op jouw huid. Toch is het best lastig om precies te bepalen welke producten goed voor je zijn. De volgende tekenen wijzen erop dat je de verkeerde huidverzorging gebruikt.

Je teint is droog en schilfert 

Gebruik je de verkeerde producten? Dan kan dit een bestaand huidprobleem verergeren, zo vertelt schoonheidsspecialist Carolyn Holdsworth. “Als je huid van nature al droog en strak aanvoelt, kan een teveel aan zure verzorgingsproducten het erger maken”, vertelt ze aan New Beauty. De huidbarrière wordt dan ontdaan van natuurlijke oliën. Dermatoloog Debra Jaliman raadt aan om nooit te veel acids te gebruiken. “Combineer nooit alfahydroxyzuren met salicylzuren en retinol.”

Je hebt uitslag

Je kunt om verschillende redenen met een uitslag te maken krijgen. Hoewel het kan gaan om pech, kan het ook een teken zijn dat je huid allergisch is voor bepaalde producten die jij gebruikt. “Uitslag kan veroorzaakt worden door conserveermiddelen, geurstoffen of acrylaten in cosmetische producten”, vertelt dermatoloog Tsippora Sainhouse. Ze raadt aan om naar een dermatoloog te gaan om allergieën voor bepaalde producten uit te sluiten.

Wil je zo snel mogelijk van de uitslag af? Dan kun je volgens Holdsworth het beste hypoallergene producten gebruiken tot de rash verdwenen is. “Probeer ook om niet te krabben als het jeukt en scrub niet tot het genezen is.”

Je hebt opeens veel puistjes

Een puistje hebben we allemaal weleens. Een uitbraak wordt daarentegen vaak veroorzaakt door iets anders. Het kan omdat je erg ongezond hebt gegeten, maar het kan ook komen doordat je verkeerde producten gebruikt. Is je huid vaak vrij van puistjes, maar verandert dat wanneer je een nieuw product gebruikt? Dan is dat volgens Holdsworth vaak de boosdoener. Al kan het soms ook dat je huid nog even moet wennen aan het nieuwe product. “Geef het product twee tot drie weken de tijd om eraan te wennen, break-outs komen nu eenmaal voor als je net een nieuw product gebruikt”, aldus schoonheidsspecialist Heather Wilson.

Je huid is rood, droog en vlekkerig

Wordt je huid rood of droog nadat je een nieuw product gebruikt? Dan duidt dat op irritatie, aldus dermatoloog Tina Alster. “Wanneer de huid ontstoken is, kan dit leiden tot ongewenste vlekjes in het gelaat en daar kom je vaak maar lastig weer vanaf”, vertelt ze.

Je huid is vetter dan normaal

Een vettige huid is niet abnormaal. Wel is het gek als je opeens een vette huid krijgt, terwijl je dat eerder nooit had. De formule van een van je skincare-producten kan de schuldige zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een te agressief product gebruikt. Onze huid bevat een natuurlijke olielaag die als een beschermende barrière dient, vertelt Rachel Liverman, CEO van huidverzorgingssalon Glowbar. Gebruik je agressieve reinigers? Dan kun je die zogenoemde stratum corneum-laag verwijderen. Hierdoor gaat de huid direct in een herstelmodus. “Je olieklieren zullen dan meer olie produceren om de droogheid te compenseren.”

Bron: New Beauty | Beeld: iStock

Laatste nieuws