Aha! Zo voorkom je opgezwollen voeten in de zomer

Het is heel natuurlijk dat je lichaam in de zomer extra vocht vasthoudt. Toch voorkomen we het liever.

Horen we het begrip opgezwollen voeten vallen? Dan denken we al snel aan een zwangerschapskwaaltje. Soms ten onrechte, want opgezwollen voeten kan iedereen overkomen. Met name in de zomer slaat het ongemak nog weleens toe. Het hoeft gelukkig geen reen reden tot zorgen te zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat je het liever arm dan rijk bent. Wij vertellen je meer over deze kwaal.

Met name in de zomer

Het ene moment is er niks aan de hand en een dag later passen je schoenen opeens niet meer. Het kan je zo maar overkomen. Dit wordt meestal veroorzaakt door ophopend vocht, ook wel een oedeem genoemd. Het komt vooral voor in de zomer en kan binnen enkele dagen verschijnen. Hoewel je schoenen op dat moment misschien niet zo lekker meer zitten, is het meestal onschuldig. Toch is het verstandig goed op te letten. Het kan namelijk ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Als je puur last hebt van wat verdikking rond je voeten en enkels is er meestal niks aan de hand. Door de hitte houd je meer vocht vast. Bovendien kan ook een levensstijl met weinig beweging leiden tot het vasthouden van extra vocht. Veel zout eten zorgt ook voor het vasthouden van vocht en voor weinig water drinken geldt hetzelfde.

Voorkomen

Blijf dus ook in de zomer lekker in beweging, dat is goed voor de doorbloeding. Zo kan je bloed dat vocht weer afvoeren. Veel water en minder zout eten zijn ook een verstandige keuze. Door veel te drinken houd je je vochthuishouding in balans. Je lichaam kan het teveel aan vocht zo namelijk makkelijker afvoeren. Voorkom verder dat je veel stilstaat. Moet je staan voor je werk? Wissel dan af en toe van het been waarop je je gewicht rust, of loop elk uur een paar minuten een rondje. Ook wisseldouches of een koud voetenbadje kunnen helpen om de doorbloeding te bevorderen. En ten slotte: lekker met de benen omhoog in een luie stoel is dus hartstikke goed voor je! Zo heeft de zwaartekracht immers geen kans om nog meer vocht naar je voeten te voeren.

Een doktersbezoekje

Hoewel het meestal onschuldig is, kunnen opgezwollen voeten ook een teken zijn van onderliggende medische problemen. Is de huid bijvoorbeeld rood en glanzend? Dat is een goede waarschuwing dat er meer aan de hand is! Ook blauwe plekken kunnen een teken zijn van een dieper probleem. Wanneer je last hebt van pijnlijke voeten of enkels is het natuurlijk altijd verstandig dit door een arts te laten checken. Onderliggende medische oorzaken kunnen dingen zijn als een verstuiking, slecht werkende aders, maar ook aandoeningen aan je schildklier, hart, lever, of nieren.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Max Vandaag | Beeld: Apostolov Vamvouras

Laatste nieuws