Donkere kringen onder je ogen: zo ontstaan ze en zó verhelp je ze!

Weinig slaap is niet de enige oorzaak...

Wat de reden van de donkere kringen onder je ogen ook is, je wil ze waarschijnlijk zo snel mogelijk verbergen. Of liever nog: verhelpen! Om te weten hoe je dit aanpakt is het handig om eerst te weten hoe ze ontstaan. We weten allemaal dat wilde stapavonden en slapeloze nachten vaak gepaard gaan met donkere kringen en wallen. Maar dat zijn niet de enige oorzaken van het ontstaan van die donkere kringen.

Donkere kringen: zo ontstaan ze

De voornaamste reden van het ontstaan van donkere kringen is de dikte van je huid onder je ogen. Of nou ja, dikte. Eigenlijk is de huid onder je ogen juist extreem dun, vergeleken met de rest van je lichaam. En omdat het zo dun is, zie je het ook sneller wanneer dit wordt aangetast door bijvoorbeeld wallen, kringen of rimpels.

Daarnaast zitten er onder die dunne huid veel lymfeklieren en bloedvaten. Normaal gesproken zie je daar niks van, maar zodra je lichaam weinig zuurstof of vocht krijgt worden deze des te zichtbaarder, waardoor de huis donkerder van kleur wordt. Hoe dit uitpakt verschilt echter wel per persoon. Bij de ene persoon kleurt de huid bruin en bij de ander verschijnt juist een blauwige gloed. Daarnaast kun je genetisch gezien ook nog geluk of ongeluk hebben wat betreft de dikte (en dus de kleur) van de huid onder je ogen.

Buiten je genenpakket zijn er ook nog invloeden van buitenaf die effect hebben op het ontstaan van donkere kringen en wallen:

Ongezond eten: Donkere kringen kunnen een teken zijn van een tekort aan vitamine C, ijzer of zink.

Veel schermtijd: Veel schermtijd is behoorlijk belastend voor je ogen, met donkere kringen als mogelijk gevolg. Let dus goed op wanneer je lange dagen achter de computer zit.

Levensstijl: Jouw manier van leven is ontzettend bepalend voor je gezondheid en dus ook voor de uitstraling van je huid. Korte nachten, veel alcohol, weinig water en regelmatig roken heeft dan ook zeker invloed op onder andere de huid onder je ogen.

Hooikoorts: Ook dit kan zorgen voor donkere kringen, zeker wanneer je vaak in je ogen wrijft. Het zorgt namelijk voor irritatie waardoor kringen juist verergeren.

Andere psychische oorzaken: Ook stress, angst of zorgen kunnen voor donkere kringen zorgen.

Medische oorzaak: Zijn de bovenstaande oorzaken niet van toepassing? Het kan zijn dat donkere kringen een medische reden hebben. Twijfel je? Vraag het gerust aan je huisarts.

Zo verminder je donkere kringen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om enkele van de bovenstaande punten die op jouw manier van leven van toepassing zijn onder handen te nemen. Goed, hooikoorts, bepaalde medische en psychische oorzaken kun je natuurlijk niet voorkomen, maar de overige punten kun je wel degelijk aanpakken. Oftewel: neem voldoende rust, drink genoeg water en eet gezond. Toch is dit niet altijd voldoende. En juist daarom heeft NIVEA diverse middelen voor je huid ontwikkeld die de donkere kringen kunnen verminderen of verbloemen. Denk bijvoorbeeld aan een oogcontourcrème of een gekleurde dagcrème.

Wil je meer lezen over wat de oorzaken zijn van donkere kringen en hoe je deze kunt verwijderen? Lees dan verder op de website van NIVEA.

Beeld: Hadis Safari

Laatste nieuws