Dit gebeurt er met je haar als je het minder vaak wast

Wist jij dit al?

haar wassen

Je haar niet te vaak wassen heeft verschillende voordelen. Zo blijven je lokken mooi gehydrateerd, schijnt het beter voor je hoofdhuid te zijn en heb je natuurlijk meer tijd in de ochtend. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je je haar niet zo vaak wast als je eigenlijk zou 'moeten'? We zochten het voor je uit!

Geen shampoo

Wat er gebeurt als je geen shampoo gebruikt? Volgens Scott Yance, haarstylist, hangt dit helemaal af van je haartype. "Ieders textuur is uniek en daarom heeft elk haartype een andere verzorging nodig", vertelt hij aan Bustle.

Michelle O'Connor, Matrix Global Artistic Director, is het daarmee eens. Ze geeft aan dat twee of meer dagen je haar niet wassen, heel normaal is. "Er is geen vaste standaard voor de wasfrequentie van je haar. Het hangt echt af van welke producten je gebruikt, je levensstijl, hoe snel je haar vet wordt en van hoe lang je haar vocht vasthoudt."

Hoe vaak zou je het moeten wassen?

O'Connor geeft aan dat je wasbeurten kunnen variëren van dagelijks tot één keer per week. Weet je niet zeker wat voor jou het beste is? Vraag het dan eens aan je kapper. Over het algemeen, dit hangt natuurlijk ook weer van je haarstructuur af, hoef je het niet dagelijks te wassen. Volgens Robert H. Shmerling, hoofdredacteur van Harvard Health Publishing, is dit namelijk meer een marketingtruc dan een eerlijk hygiëne- of gezondheidsadvies.

Was jij je lokken elke dag? Lees dan hieronder wat er gebeurt als je je haar minder vaak zou wassen.

1. Je haar kan er dikker of juist dunner uit gaan zien

Waar het voor de een resulteert in een dikkere en vollere hairdo, kan het voor de ander juist het tegenovergestelde effect veroorzaken. Vooral mensen met fijn of dun haar kunnen hier 'last' van hebben. Hoe dit komt? "Wanneer fijn of dun haar ongewassen blijft, kan het aan elkaar gaan plakken en er nog fijner uitgaan zien", legt Richard Mannah, directeur voor Joico, uit aan Bustle.

Hoe je dit probleem kunt oplossen? Door tussen je wasbeurten door een droogshampoo te gebruiken.

2. Je haar blijft langer gehydrateerd

Heb je krullend en stug haar? Dan heb je volgens O'Connor het meeste baat bij het niet dagelijks wassen van je haar. Waarom vraag je je af? Omdat dit haartype de neiging heeft om snel uit te drogen. "Natuurlijke oliën van de hoofdhuid, gaan niet zo efficiënt naar beneden bij krullend of golvend haar. Door het niet elke dag te wassen, houd je het vochtgehalte van je haar op peil.

3. Je nagellak blijft langer zitten

Hoe vaak ben jij uit de douche gestapt en zag je dat er weer kleine stukjes nagellak afgebrokkeld waren? Door het minder vaak te wassen, en dus minder door je haar heen te gaan, is het eigenlijk best logisch dat je nagellak langer blijft zitten. En ondanks dat het niet echt met elkaar gerelateerd is, is het wel een win-win.

4. Je haar kan zachter aanvoelen

Als je twee dagen lang je haar niet wast, kan het zijn dat je het perfecte niveau bereikt voor zacht en glad haar. Vind je het te vettig? Probeer dan een droogshampoo. Was je het toch liever? Probeer dan om op de tweede dag geen shampoo te gebruiken."Dit is voor veel mensen moeilijk, maar probeer je tweede dag met water af te spoelen en alleen een conditioner te gebruiken. Reinigende conditioners zijn namelijk een geweldig alternatief voor een shampoo", zegt George Gonzalez, eigenaar van George the Salon. Enne, het zorgt er daarnaast voor dat je haar gladder en zachter aanvoelt.

Beauty
  • Bustle
  • Polina Tankilevitch