Onbedoeld kwetsende uitspraken die mensen regelmatig op de werkvloer doen

Deze veelvoorkomende uitspraken kunnen collega’s een minderwaardig gevoel geven.

kwetsende uitspraken

Een opmerking die in het verkeerde keelgat schiet, of gewoon helemaal niet snappen wat die ene collega bedoelt. Oh, the joys of communication. Soms gaat communicatie op de werkvloer nu eenmaal niet helemaal goed. Maar het kan soms ook van kwaad naar erger: bijvoorbeeld wanneer je een collega onbedoeld beledigt.

Kwetsende uitspraken

We ervaren op het werk allemaal weleens een miscommunicatie. Ook gebeurt het dat we uitspraken doen waarvan we niet eens doorhebben dat ze kwetsend kunnen overkomen. Een aantal carrièredeskundigen tipt welke dingen je beter niet meer kunt zeggen.

Niet beledigd bedoeld, maar…

Volgens Mary Abbajay, president van de Careerstone Group, kunnen uitspraken als ‘Niet beledigd bedoeld, maar…’ veel beledigender zijn dan wanneer iemand zoiets niet zei. “Het komt over als: ‘Ik respecteer je niet en ik denk dat je fout zit”, aldus Abbajay tegenover Huffpost.

Ik heb hier geen tijd voor

Natuurlijk, het kan een keer voorkomen dat je écht geen tijd hebt. Het keer op keer tegen collega’s zeggen, kan echter overkomen alsof je geen prioriteit van hen maakt. “Die persoon zal er steeds meer tegenop kijken om jou te vragen om hulp als er een probleem is”, licht Abbajay toe. “Het kan zelfs dat personen zo onzeker worden waardoor ze jou niet durven te storen, terwijl ze je hulp wel echt nodig hebben.”

Wat X probeert te zeggen…

Het kan dat een collega een keer niet zo goed uit haar of zijn woorden komt. Snap jij wel wat diegene bedoelt? Dan is het natuurlijk hartstikke goed bedoeld om dat te verduidelijken. Het kan er alleen ook voor zorgen dat de spreker zich onzeker voelt. “Het is erg neerbuigend en het kan iemand onzeker doen voelen”, stelt Abbajay. De persoon kan volgens de carrière-expert het gevoel krijgen dat zijn of haar mening er niet toe doet of dat hij of zij niet duidelijk kan communiceren.

Je ziet er erg jong uit voor je functie

Een manier om iemand echt te ondermijnen is door te stellen dat iemand er wel erg jong uitziet voor zijn of haar rol in het bedrijf. Hiermee geef je volgens carrière-expert Lawrese Brown een signaal af dat je diegene niet geschikt vindt voor zijn of haar rol en je diens leiderschap in twijfel trekt. Hierdoor kan iemand zich erg onbekwaam voelen.

Carriere
  • Huffpost
  • iStock