Zo krijg je toch een goede nachtrust na een ruzie 

Soms is naar bed gaan met ruzie niet te voorkomen.

Het is een veelgehoord gezegde: ga nooit slapen met ruzie. Maar wat als die verhitte discussie – om het zo maar even te noemen – nog niet is opgelost en de klok middernacht slaat? Soms is naar bed gaan dan het enige wat je nog kunt doen.

Adrenaline

Een ruzie proberen uit te praten, terwijl je oververmoeid bent, is niet altijd een goede strategie. Je rust pakken is dan eigenlijk het beste om te doen. Maar in slaap vallen is lastig als je boos of verdrietig bent om de nog niet opgeloste vete.

“Als je boos of gestrest bent, maakt je lichaam catecholamines aan die ervoor zorgen dat je een paar minuten lang een uitbarsting van energie krijgt”, vertelt slaapexpert Lindsay Browning aan Stylist. Stofjes die vallen binnen de catecholamines familie zijn adrenaline, noradrenaline en dopamine. Browning vervolgt dat deze hormonen je hartslag, bloeddruk, ademhaling, spierkracht en mentale alertheid versnellen. Je lichaam maakt zich in feite klaar om te vechten en om die reden kun je ook niet in slaap vallen na een ruzie. Je lichaam verkeert nog in een uiterst alerte staat.

Kalmeren

We kunnen pas in slaap vallen als ons lichaam kalm en relaxed is. It’s safe to say dat je lichaam niet in zo’n staat verkeert na een ruzie. De catecholamines in je lichaam maken het zelfs onmogelijk om in slaap te vallen. Het enige wat erop zit is jezelf kalmeren, zodat je toch nog een oog dicht kunt doen.

Dat kalmeren, dat klinkt natuurlijk als een gevalletje ‘makkelijker gezegd, dan gedaan’. Slapeloosheidsexpert Kathryn Pinkham deelt enkele tips hoe je er toch voor kunt zorgen dat je rustig genoeg bent om in slaap te vallen.

Schrijf je gevoel op

Volgens Pinkham kan het erg waardevol zijn om je gevoelens op papier te zetten. “Het is een therapeutische manier om je brein te laten weten dat je je gevoelens niet negeert, maar dat je er op dat moment niet mee bezig wilt zijn”, legt ze uit.

Concentreer je op je ademhaling

De adrenaline giert misschien nog wel door je lijf na de ruzie. Met de juiste ademtechniek kun je ervoor zorgen dat je wat rustiger wordt. Een goede ademhalingstechniek die je kunt toepassen is de 4-7-8 techniek. Hierbij adem je vier seconden door je neus in, houd je je adem zeven seconden vast en vervolgens adem je acht seconden uit.

Bovenstaande technieken zorgen er misschien niet voor dat je meteen helemaal kalm bent, maar ze kunnen wel helpen om je te kalmeren. Val je nog steeds niet in slaap? Dan kan het ook helpen om afleiding te zoeken, door bijvoorbeeld een boek te lezen. Pak je telefoon er in ieder geval niet bij, want die houdt je – as we al know – alleen maar wakker.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws