Onthuld: is het nou wel of niet erg om make-up te dragen tijdens het sporten?

Kan zweten met make-up op ervoor zorgen dat je huid onzuiverder wordt? 

sporten met make-up

De sportschool kan voor sommigen best een intimiderende plek zijn. Yes, we know we all deserve to be there, maar vol zelfvertrouwen je ding doen kan even lastig zijn. Een goede sportoutfit helpt om je zekerder te voelen. Ook houden sommige personen liever hun make-up op tijdens het sporten, maar kan dat eigenlijk kwaad voor je huid?

Poriën

Wanneer we trainen krijgen niet alleen onze spieren het een en ander te voortduren. Ook onze huid wordt aan het werk gezet. Onze interne temperatuur stijgt en onze poriën openen zich, zodat wij kunnen zweten en onze huid afkoelt. Dit proces an sich zorgt er niet voor dat je puistjes krijgt of last krijgt van post workout acne. De producten op onze huid, kunnen daarentegen wel voor problemen zorgen.

Ontdoe jij je gezicht voor het sporten niet van je make-up? Dan kunnen je gezichtsproducten in de poriën terechtkomen tijdens het sporten. Volgens dermatoloog dr. Hiba Injibar kan dat vervelende gevolgen hebben: “Als make-up in de poriën terechtkomt, kunnen de poriën verstopt raken. Dit kan leiden tot acne of tot een oneffen huid", deelt dr. Injibar met Stylist.

Sweatproof-producten 

Nu zijn er op de markt tig beautyproducten te vinden die sweatproof zijn. Of dat dan geen uitkomst biedt? Nou, niet bepaald. Deze producten zijn enkel ontworpen om op hun plek te blijven zitten tijdens zweterige sessies, niet om de huid te beschermen.

“Ik zou geen foundations op oliebasis gebruiken tijdens het sporten. Deze producten kunnen de poriën makkelijk verstoppen”, aldus dr. Injibar. Ze raadt aan om lichtere producten te gebruiken die de huid laten ademen. “Of je kunt gaan voor minerale make-up van hoge kwaliteit."

Wel sporten met make-up

Als je maar heel af en toe sport terwijl jij je concealer, serum en foundation nog draagt is er niets aan de hand. Ook als je regelmatig sport met al je verzorgingsproducten nog op, hoeft het overigens geen cause for alarm te zijn. Volgens cosmetisch deskundige Courtney Louks hangt het ervan af wat je doet ná het sporten. “Wat je ook doet, je moet je gezicht elke nacht wassen, zeker als je regelmatig zweet onder de basis van die producten. Ik raad aan om een cleanser met AHA chemicaliën te gebruiken. Dit helpt om de poriën diep te reinigen, zodat er niets achter kan blijven.”

Probeer daarnaast tijdens het sporten je gezicht niet aan te raken, zodat je de openstaande poriën niet in contact brengt met de bacteriën aan je handen. Je kunt dus best sporten met make-up op. Houd alleen wel in je achterhoofd dat je verzorgingsproducten de schuldige kunnen zijn als je na het sporten meer onzuiverheden ervaart.

Misschien ook voor jou:
Deze tekenen wijzen erop dat je te veel aan het sporten bent 
Lifestyle
  • Stylist
  • iStock