Dit is wat je nagels je kunnen vertellen over je gezondheid 

En welke nagelproblemen je niet moet negeren.

nagels gezondheid

Chipped nails, net zoals droge lippen of gespleten haarpunten kan het jouw voorkomen iets minder perfect doen ogen. Maar wist je dat de staat van je nagels ook iets kan weggeven over je gezondheid?

Gezonde nagels

Healthy nails zijn niet erg lastig te herkennen. Dat zijn nagels waarbij de puntjes wit zijn en de algehele nagel glad is met een subtiele glans, zo vertelt assistent-klinisch hoogleraar dermatologie Dana Stern. “Nagelbedden moeten roze zijn en nagelriemen moeten intact zijn en goed gehydrateerd”, vertelt ze aan Self. Ook hebben mensen met gezonde nagels geen scheurtjes in de huid langs de nagel.

Daarnaast zijn er volgens Stern ook bepaalde condities die niet gezond zijn. Zo kunnen de volgende uiterlijke kenmerken van je nagels iets weggeven over je gezondheid.

Je nagels zijn hol

Holle nagels klinken misschien raar. Hierbij wordt bedoeld dat je nagel niet meer de juiste vorm heeft, maar dat het nageloppervlak recht is of zelfs wat naar boven buigt aan het uiteinde van de nagel, waardoor je nagel een soort lepelvorm heeft. Volgens de dermatoloog kan dit een volkomen normale leeftijdsgebonden verandering van de nagels zijn.

Echter, het kan ook wijzen op bloedarmoede door een ijzertekort. Ook kan het een teken zijn dat je een andere aandoening hebt die verband houdt met een ijzertekort. “Iedereen die plotseling ‘holle’ nagels krijgt, zou het beste contact op kunnen nemen met de huisarts”, raadt Stern aan. Wanneer het ijzerprobleem wordt aangepakt, kan de nagel zijn normale vorm weer aannemen.

Je nagels zijn wit

Heb je een witte waas over je nagel en beslaat deze witte was alleen de helft van de onderkant van je nagel? En is het andere deel roze? Dan wordt dit een Lindsay nagel genoemd. Naar de oorzaak van dit fenomeen wordt nog onderzoek gedaan. Soms is het onschuldig, maar het kan ook wijzen op een chronische nieraandoening.

Heb je op een nog groter deel van je nagel een witte waas? Dan heb je te maken met de zogenoemde Terry’s nagel. “Dit kan wijzen op cirrose, hartfalen of diabetes.” Neem dan ook altijd contact op met je huisarts als je je zorgen maakt om de conditie van je nagels.

Je hebt bruine of zwarte strepen op je nagels

Moedervlekken op je nagels? Het kan. Heb je donkerbruine of zwarte strepen op je nagel, of bruine pigmentvlekken rond de nagel? Dan duidt dit vaak op goedaardige moedervlekken of pigmentvlekken. Stern licht toe dat dit vaker voorkomt bij mensen met een donkere huidskleur. Dit is omdat zij meer pigment producerende melanocyten in hun nagels en huid hebben.

Soms kunnen strepen op de nagels ook voorkomen als je hierop een klap hebt gehad of als je nagelbijt. In dat geval produceren de cellen in je nagels pigment. Dit kan zich weer uiten in een bruine streep in de lengte op de nagel.

Daarnaast kan het ook nog wijzen op een melanoom van de nagel. “Een melanoom is een vorm van kanker die de meeste mensen associëren met de huid, maar een melanoom kan ook in de nagel ontstaan,” zegt Dr. Stern. "De duim, wijsvinger en grote teennagel zijn de meest voorkomende plekken voor een nagelmelanoom.” Om erachter te komen of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig melanoom is het altijd belangrijk om contact op te nemen met je huisarts als je een streep op je nagel spot.

Je hebt gele nagels

Gelukkig zijn niet alle condities even zorgwekkend. Heb je gele nagels? Dan heb je dit hoogstwaarschijnlijk te danken aan je nagellak. Zonder een goede base coat kunnen je nagels nu eenmaal verkleuren.

Heb je al een tijdje geen nagellak gedragen en zijn je nagels opeens gelig? Dan zou je te maken kunnen hebben met het gele nagelsyndroom. Volgens Stern is dit een zeldzaam syndroom, waarbij de nagels vaak wat dikker zijn en ze een gele waas hebben. Het kan erop wijzen dat je te maken hebt met een longaandoening. Maar nogmaals: even informeren bij de huisarts kan nooit kwaad.

Beauty
  • Self
  • Julia Avamotive